Данъците и таксите във Видин няма да се вдигат

Сподели: 

Няма да има увеличение в размера на данъците, таксите и цените на услугите в община Видин. На днешното заседание на Общинския съвет така и не се стигна до разискване и гласуване на предложенията за повишаване на местните налози (данък недвижими имоти и данък МПС), на такса смет и на цените на административни услуги. Още при обсъждането на дневния ред беше направено предложение за отпадане на въпросните предложения, което мнозинството от съветниците подкрепиха.
Същата съдба сполетя и още едно предложение, с което се искаше съгласието на съветниците Общината да изтегли кредит от Фонд „ФЛАГ“, за  бъде окончателно разплатено дължимото на изпълнителите на втория етап от строежа на пречиствателната станция за отпадъчни води на град Видин.
И на това заседание не се мина без словесни престрелки, а от двете страни на метафоричната барикада застанаха настоящият кмет д-р Цветан Ценков и предшественикът му Огнян Ценков, от когото всъщност дойде искането за отпадане на четирите предложения. Общинският съветник заяви, че е нецелесъобразно да се повишават данъците и таксите в настоящата тежка икономическа и здравна криза, както и изрази мнение, че предложенията са незаконосъобразни, тъй като общественото обсъждане не е проведено реално.
Изказването му предизвика кметът д-р Ценков същи да вземе думата и да се обърне към предшественика си с думите: „Вие поставяте въпроса за Пречиствателната станция! Каква наглост, какво безочие! Не стига че по първия програмен период кметът преди Вас е натрупал шест милиона лева задължения, но Вие сте позволили Оперативната програма да ни наложи още една санкция от четири милиона и половина“.
Д-р Ценков напомни, че повече от десет години размерът на такса смет и на данъците не е повишаван, в резултат на което са трупани дългове. Градопначалникът отбеляза, че всички спекулират с процентното увеличение на размера на налозите, но никой не казва, че например по селата това означава буквално няколко стотинки на месец. И посочи, че пред Общината има два пътя: или да продължи да се трупа дълг, или да бъдат актуализирани данъците и таксите, което би дало възможност на администрацията да функционира нормално.
В крайна сметка при гласуването на дневния ред отпадането на четирите предложения стана факт. Този развой, поне по отношение на увеличението на налозите, не е неочакван. Ден по-рано беше обявено, че съветниците от ГЕРБ единодушно са решили, че няма да подкрепят предложенията за повишаване на местните данъци и такси и на цените на услугите. Подобна позиция изразиха и представителите на БСП в местния парламент. Двете групи внесоха и декларации, с които заявиха тези си позиции.
Като цяло заседанието на ОбС приключи за по-малко от два часа. Съветниците гласуваха да бъде захранена банкова извънбюджетна сметка по проект „Реставрация и адаптация на Синагога Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“. Бяха взети и решения за провеждане на публични търгове за отдаване под наем на общински терени, както и за одобряване на проекти за изменение на Общия устройствен план на град Видин.