Да помогнем на малкия Станимир да има истинско, щастливо детство!

Малкото момче, страдащо от детска церебрална парализа, се нуждае от операция в чужбина
Сподели: 

Представяме ви седемгодишния Станимир – един истински малък герой. Който сега се нуждае от помощта на хората с добри сърца, за да може най-после да се радва на истинско, щастливо детство. След няколко седмици на Станимир му предстои поредна операция в болница във Виена за премахване на поставени при предходна оперативна интервенция импланти. За целта са необходими 7500 евро, които трябва да бъдат осигурени до септември, тъй като, според лекарите във виенската клиника, имплантите трябва най-късно дотогава да бъдат извадени. Разходите за изключително нужната процедура обаче са непосилни за семейството на детето.
Трудният път на Станимир започва още от раждането му. Няколко месеца след като ражда своето второ дете, Маргарита Николова чува страшната диагноза „Детска церебрална парализа“. През следващите няколко години Станимир е преглеждан от лекари в София, Пловдив и Плевен, подложен е на 14 операции, които не само че не помагат, а дори влошават състоянието му, защото още повече изтощават крехкия организъм на детето.
През 2018 година, след като са обиколили цял куп лекари в България, Маргарита решава да потърси помощ зад граница. Причината е, че състоянието на Станимир се влошава и той вече не може дори да стои прав. Благодарение на приятелско семейство от Пловдив – също родители на дете с ДЦП, Маргарита се свързва с болница във Виена, където води сина си на преглед. Там лекарят, който поема случая – д-р Александер Кребс, установява сериозни увреждания, които нито един лекар до момента не бил установил, въпреки безбройните прегледи, които са правени на Станимир. Изход има, като австрийският лекар препоръчва операция.
Необходимата сума е твърде голяма и Маргарита се обръща към Фонда за лечение на деца. Получава обаче отказ. Майката не се отказва и започва да пише жалби и писма до министерства и ведомства. Така от Фонда плащат за нов преглед на Станимир във Виена, а след това идва и решението за отпускане на необходимите пари, на база становища на трима външни експерти, които заявяват, че не могат да извършват препоръчаната от австрийските лекари операция и единственият вариант е тя да бъде направена в чужбина.
Така в крайна сметка Станимир е опериран във Виена. Операцията е изключително тежка и продължава осем часа, разказа Маргарита. „Наложи се на Станимир да се направи цялостна реконструкция на таза в дясно, с присадка на кост; корекция на двете тазобедрени стави; корекция на глезена на дясното краче. След което Станимир беше около два месеца в гипс – от кръста до върха на пръстите на крачетата“, сподели майката.
В последствие минават на няколко контролни прегледа, като на последния, който е през ноември 2019 година, д-р Кребс казва, че операцията е 100% успешна и следващата стъпка е да бъдат премахнати имплантите, поставени от двете страни на тазобедрените стави. „Д-р Кребс каза, че тези импланти трябва да бъдат махнати най-късно до септември месец. Като австрийските лекари са категорични, че след тази операция Станимир вече няма да има нужда от никакви последващи операции“, обясни Маргарита.
Необходимите за операцията средства са 7500 евро. Може би за някои хора тази сума не е толкова голяма, но е непосилна за Маргарита, която разчита единствено на заплатата си като личен асистент на Станимир, за да може да издържа своето семейство – жената има и по-голяма дъщеря, която тази година завърши средното си образование и вече е приета като студентка в университета в Пловдив. Затова Маргарита отново се обръща към Фонда за лечение на деца. За нейна изненада обаче преди броени дни е уведомена, че искането й е отхвърлено. Защото същите трима външни експерти, които по-рано са заявили, че не могат да направят операцията, сега дали становище, че са в състояние да отстранят имплантите. „Това, лично за мен е абсурдно“, сподели майката. Тя е категорична, че няма да допусне който и да е български лекар отново да си прави експерименти със сина й.
Маргарита сподели, че й е неудобно да моли за помощ непознати, тъй като вярва, че задължение на държавата е да се погрижи за всяко едно българско дете. Твърдо решена е обаче да направи всичко, което е по силите й, за да даде на сина си шанс да се радва на щастливо детство, на истинско детство.
„Обръщам се с огромна молба към хората, които могат да ни помогнат. Това е финалната операция и, след толкова много неуспешни операции, Станимир трябва да я направи при хората, които наистина му помогнаха, за да спрат мъките за него. Ако тази операция е начинът, той да се спаси от болките – аз съм длъжна да опитаме всичко! Всяко дете има право да ходи, да тича, да играе. Затова моля: който може, както може и с колкото може да помогне на моето слънчице! Защото той за своите почти осем години нямаше никакво детство – аз много искам оттук нататък Станимир да има истинско детство!“, сподели Маргарита Николова.
НИЕ

Дарителска сметка:
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG80 UNCR 7000 1522 8079 35
Титуляр: Станимир Страхилов Живков