Да спортуваш вкъщи

Как се справят спортистите по време на извънредното положение разказа футболистът Александър Петров
Сподели: 

Знаем, че поради създалата се ситуация бяха отменени всички спортни събития. Това наложи по време на спортните новини да пускат видео на различни известни спортисти, които разказват как поддържат форма в ситуацията, в която се намираме – как тренират вкъщи. Но не само известните спортисти се грижат за спортната си форма, не само те правят домашни тренировки, правят го и всички останали любители на спорта. Такъв е и футболистът от Футболен клуб “Дреновец” и учител по “Физическо възпитание и спорт” в СУ “Св. св. Кирил и Методий” - Видин Александър Петров.
Той разказа за в. “НИЕ”, че почти целият му живот е свързан със спорт. От 10-годишен започва активно да се занимава със спорт, като първото нещо, което е тренирал е самбо, а след това страстта му е преминала към футбола. И до днес той не спира да тренира. Но, за съжаление, активният спортист в момента не може да спортува на стадиона. Затова намира начини да го прави вкъщи.
“Както за мен, така и за всички хора е доста тежко да стоим постоянно вкъщи – затворени, изолирани, но в крайна сметка трябва да бъдем дисциплинирани, отговорни и да спазваме указанията на Националния кризисен щаб. За всеки е ясно, че спортистите не можем да се натоварваме вкъщи, така както се натоварваме на терена, но в крайна сметка трябва да използваме максимално условията, които имаме”, сподели Александър Петров.
Той поясни, че със своите съотборници от ФК „Дреновец“ работят за обща издръжливост по метода „Табата“ – 20 сек. активна работа, 10 сек. почивка. Част от упражненията, които правят, са ситно бягане на място, клекове, лицеви упори, коремни преси. Различни упражнения за различните мускулни групи. „Тези тренировки са комплексни. Правим и изометрични упражнения, упражнения за стабилизация. Разбира се, сред нас има и такива, които имат вкъщи велоаргометър, бягаща пътека, кростренажор, които също много помагат за физическата подготовка”, поясни спортистът.
Като учител по “Физическо възпитание и спорт”, той смята, че учениците обръщат достатъчно внимание на спорта вкъщи. “Всеки ден контактувам с моите ученици, интересно им е. Точно с тези методи, които споменах, се занимаваме. Обяснявам им неща, които са много важни. Преди да се започне да се тренира вкъщи, най-важното е да имат спортен екип, да са хапнали поне час, час и половина преди самата тренировка, да тренират на отворен прозорец, да се вземат едни елементарни мерки за безопасност – настилката отдолу да не е хлъзгава, да се тренира на килим или на пътека”, съветва своите възпитаници Александър Петров.
Според него е хубаво в ситуация, в която повечето от нас си стоят вкъщи и не правят почти нищо, да започнат да тренират. “Бих препоръчал на хората да започнат да тренират вкъщи, като започнат с една разгрявка, която включва гимнастически упражнения като се започне от врата надолу. Хубаво е след края й да се повиши пулса, за да сме подготвени за натоварената част. Това може да се направи например със ситно бягане на място, бягане с високо вдигнати колене, изнасяне на подбедрицата, подскоци. След това почивка и се започва с основната част, която представлява един комплекс от упражнения, като е много важно да не се натоварва една и съща мускулна група в продължение на няколко упражнения. Трябва да се редуват – упражнения за коремна мускулатура, за долни крайници, за ръце и т.н. Трябва да има една последователност, тъй като не само за начинаещите, но и за хората, които се занимават професионално със спорт е доста тежко”, поясни спортистът. Той допълни, че след това може да се направят 15 лицеви опори, ако се затруднят от опора може от колянка да се направят, за мускулите на корема могат да се направят 20 коремни преси, като е много важно да се вдишва и издишва. “Могат да се направят и клекове до полу клек, тилни опори също. Тук говорим за 10-15 бройки. Почивате колкото прецените, тъй като всеки човек издържа различно на натоварването. Тази тренировка като времетраене излиза около 5-6 минути. След нея е хубаво да се направи поне още един кръг, тоест да се повторят тези упражнения, но си зависи от човека. Като свърши тази част – основната, е добре да се направят няколко упражнения за стречинг, това е заключителна част за разпускане на мускулатурата”, уточни Александър Петров. Той подчерта, че тъй като хората в момента са много обездвижени, трябва да намалят консумираното количество храна – както знаем при обездвижването могат да се качат доста килограми, а после е трудно да ги свалим.
Спортистът обясни, че всеки един човек може да си прави подобна тренировка вкъщи. “За съжаление, според мен за активните спортисти тези упражнения не са достатъчни. Нищо не може да замени натоварването, което имаме ежедневно на терена, но в крайна сметка трябва да се задоволяваме с това, което можем да правим и имаме в момента. Въпреки това, ако човек иска да се понатовари може да го направи и вкъщи в зависимост от подготовката му. Спортистите правим по три, четири, пет кръга дори, докато при децата и тези, които не се занимават активно със спорт е строго индивидуално”, посочи Александър Петров.
Той заяви, че когато неговите ученици почувстват умора, винаги им казва да спрат, да си отпочинат, да пият вода и когато се чувстват вече по-свежи, тогава да започнат. „Аз се опитвам на ден поне три кръга упражнения задължително да правя. То горе долу един кръг от упражнения, в зависимост от комплекса, трае около 10 мин. След всеки кръг почивам около 3 минути и след това го повтарям, след това пак малка почивка – трети кръг и така. Това ми е тренировката за деня”, обясни спортистът.
Не е задължително човек да тренира сам – спортуването може да се превърне в занимание, което цялото семейство да прави заедно. „Който има деца вкъщи, може заедно да правят тези упражнения. Много пъти, когато тренирам, дори и да не викам моята дъщеря, тя идва и започва, поне тези неща, които може, тъй като тя е на 2 години, да ги прави. Клякаме заедно, като правя коремни преси я държа на стомаха ми. Вкъщи съм опитвал и сувалково бягане. Тя тича с мен, пипа шапките. Ние, родителите, сме пример за нашите деца”, каза в заключение Александър Петров.
МАРИЯНА Герасимова