Двама задържани за подправяне на изборните резултати във Врачанскотос село Малорад

Сподели: 

Районна прокуратура – Враца днес ще повдигне обвинение на двама членове на секционна избирателна комисия в с.Малорад заради подправяне на изборните резултати, съобщиха тази сутрин пред медии районният прокурор Камен Каменов и говорителят на Районна прокуратура и зам.-районен прокурор Емилиян Костов. Става въпрос за жената, която се вижда на записа от видеонаблюдението в секцията, и за мъж, чийто глас се чува, уточниха те.
Двамата ще бъдат задържани за 72 часа, след което ще бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража“ в Районен съд – Бяла Слатина. Ще им бъде повдигнато обвинение по чл.169 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години, уточни Емилиян Костов.
Разпитани са множество свидетели, в това число членове на секционната избирателна комисия, застъпници, кандидати за общински съветници. Приобщен към делото е записът от видеонаблюдението, назначена е лицево-идентификационна експертиза, както и експертиза на съдържанието на аудио-файловете, съобщиха още от държавното обвинение. Тешпърва и ще се преценява степента на участие на други лица в извършване на престъплението, предстои установяване чрез видеозаписи и на всички, които са били в помещението. 
Секционната комисия във врачанското село малорад стана известна с подправянето на бюлетини в полза на определени кандидати. Нарушенията са заснети от камерите за видеонаблюдение на броенето. В скандалния запис от онлайн преброяването след края на изборния ден се вижда как членовете на СИК отбелязват преференции за кандидати за общински съветници от селото. Докато поправяли резултата, те заключили вратата, но забравили да изключат камерата за задължителното видеонаблюдение. А записът, който ще бъде запомнен с фрази като „Ние сме си наши хора, да помогнем и на Мартин“ и „Чичо Цено, кой номер си?“, бързо стана хит.