Двама са кандидатите за директор на Регионалния музей във Видин

Сподели: 

Двама кандидати са подали документи в обявения от Община Видин конкурс за нов директор на Регионалния исторически музей във Видин. Това става ясно от публикувания на интернет страницата на общинската администрация протокол от първия етап на конкурсната процедура. В едномесечния срок за кандидатстване са постъпили две заявления за участие в конкурса за директор на РИМ – Видин. И двамата кандидати са служители на музея – това са историкът Христина Кирилова и етнографът д-р Сашка Бизеранова.
След като комисията, председателствана от заместник-кмета на община Видин Борислава Борисова, е разгледала документите на кандидатите, и двете са допуснати до втория етап. На него те ще трябва да представят и защитят концепцията си за дейността и развитието на РИМ – Видин за период от 5 години.
Вече месеци наред видинският музей е без директор. До тази ситуация се стигна след серия от скандали. След пенсионирането на дългогодишния директор на РИМ – Видин Фионера Филипова, временно длъжността пое експертката в музея Десислава Божидарова. В началото на миналата година бе обявен конкурс за избор на директор. И тогава, както и сега, се явиха двама кандидати – Десислава Божидарова и д-р Сашка Бизеранова. На първо място бе класирана Божидарова.
Малко след това в общественото пространство се появиха твърдения, че новата директорка на РИМ – Видин не притежава образованието, което се изисква за заемане на длъжността. Казусът стигна до Министерство на културата, от където откриха нередности в провеждането на конкурса.
На фона на всичко това избухна още по-голям скандал. В края на септември 2021 година от видинската полиция съобщиха, че двама мъже и една жена са задържани в хода на специализирана операция срещу наркопрестъпността в региона – оказа се, че арестуваната жена е именно Десислава Божидарова. От Областната дирекция на МВР съобщиха, че в необитаем двор на частен адрес в село Делейна криминалисти открили канабисови насаждения, като на място установили 48-годишна жена – Божидарова, и 56-годишният й съпруг, който към онзи момент е служител в Гранична полиция. Така само няколко месеца след като Божидарова стана директор на РИМ – Видин, постът се оваканти. В момента длъжността временно изпълнява художникът Богдан Александров, който е уредник в Художествена галерия „Никола Петров“.
До дни би трябвало да са ясни окончателните резултати от обявения нов конкурс. Дали с това най-сетне ще приключи сагата около ръководството на видинския регионален музей, предстои да разберем.