Два златни медала за СК „Радуканови“ от Европейските атлетически игри

Сподели: 

С два златни медала се завърнаха състезателите от Спортен клуб по лека атлетика „Радуканови“ от 15-ите Европейски атлетически игри под 16 г. На 7 и 8 септември в гр. Бърно, Чехия, над 1000 състезатели от 20 държави дадоха всичко от себе си за клуба и държавата си. Сред тях бяха и младите видински атлетки – Паолина Дочкова, Мартина Стефанова, Ивайла Мишина, Рая Пламенова и Кремена Димитрова. Възпитаничките на треньора Мирослав Радуканов мериха сили с над 100 участници във всяка дисциплина, но успяха да защитят честта на своя клуб и представиха достойно Видин, а и България.
Въпреки голямата конкуренция две от състезателките на Радуканов грабнаха златото. Ивайла Мишина пребори своите опонентки на скок дължина при момичетата 2008 г. и с постижение от 4.78 м грабна златния медал. Тя получи и плакет за най-добър резултат от всички участнички във всички дисциплини при родените 2008 г. и е сред десетте най-добри атлети на първенството. Отново на скок дължина, но при по-малките – 2009 г., Рая Пламенова също се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка, след като скочи внушителните 4.52 м.
„Невероятно състезание като организация, като брой участници. Голяма емоция за децата. Откриването беше като на олимпийски игри. Всичко беше на топ ниво. Бяха ги подредили на извеждането като на олимпийски игри – по държави, по отбори, с табелки, със знамена. Първият ден състезанието беше на осветление, тъй като беше вечерта. Сцената беше с видео стена. Всичко беше супер, за детско първенство беше невероятно“, сподели за в. „НИЕ“ Мирослав Радуканов.
Той уточни, че на бяганията имало серии и финали, а на скоковете – квалификации и финали. Доста трудно и оспорвано било състезанието. Въпреки това нашите атлетки се представили доста добре. „Освен медалите и плакета Ивайла стана и седма на 60 м, а Рая – единадесета на същата дисциплина, но при родените 2009 г. Мартина стана осемнадесета на 150 м и двадесет и първа на 60 м. Паолина се нареди на десето място на висок скок, като от пето до десето са с равен резултат, но получи травма и не можа да участва на 300 метра. На щафетата не успяхме да я предадем както трябва и останахме девети от 32 щафети“, поясни треньорът.
Мирослав Радуканов сподели, че е доволен от представянето на своите възпитанички. А това, че добрите резултати идват на подобен европейски форум, даващ възможност на състезатели и треньори да си „сверят часовниците“ със спортни специалисти и лекоатлети от цяла Европа, е доказателство, че във видинският клуб по лека атлетика подготовката на спортистите е тактически правилна. Което е гаранция за още много призови места и поводи Видин да се гордее със своите деца и младежи, покоряващи високи спортни върхове.
МАРИЯНА Герасимова