Две видински училища ще се сдобият с нови спортни площадки

Сподели: 

Възпитаниците на две видински училища – Основно училище „Любен Каравелов“ и Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ ще разполагат със съвременни условия за спорт на открито. Това ще стане възможно след като на редовното си заседание на 7 септември правителството отпусна 15 млн. лева по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища.
Съгласно това решение, 152 530 лв. се предоставят на Община Видин за направата на нова спортна площадка в общинското ОУ „Любен Каравелов“. По бюджета на Министерство на образованието пък ще бъдат преведени средствата, необходими за изграждането на новата спортна инфраструктура в държавната ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, където инвестицията е в размер на 143 755 лв.
От Министерството на образованието съобщиха, че общо 69 000 ученици в страната, обучаващи се в 132 училища, ще спортуват на нови площадки. За целта с правителственото решение 12 701 518 лева се предоставят на 77 общини. С тях ще бъдат изградени нови спортни площадки в 60 общински училища, а в други 50 площадките ще бъдат основно ремонтирани. 2 060 593 лева се отпускат за 20 държавни училища към Министерството на образованието и науката.
Целта на програмата е подобряване на спортната култура на учениците чрез изграждане, разширяване и модернизиране на базата на училищата. С нейното изпълнение ще се подобрят условията за провеждане на учебните часове по физическо възпитание на открито, както и на спортни дейности извън учебния план. 237 889 лева са осигурени за изграждането на площадки за спорт в две държавни училища към Министерството на културата.