Две изложби подготвя през октомври Регионалният исторически музей във Видин

Сподели: 

Две събития подготвя за октомври Регионалният исторически музей във Видин. Подробности за тях бяха представени от директора на РИМ – Видин Христина Кирилова на пресконференция преди няколко дни. 

За 26 октомври, когато честваме духовния празник на Видин – Димитровден, Регионалният исторически музей планира изложба, която ще бъде обвързана с представяне на традиционната средновековна и римска кухня, съобщи Христина Кирилова. Тя обясни, че ще дойдат представители на семейство Спасови, които участват традиционно във фестивалите, представящи живота в Древен Рим. Представители на клуб „Традиция“ от град Велико Търново пък ще презентират средновековната кухня. Очаква се в мероприятието да се включат и представители на музея в Горна Оряховица. 

„Много ни се иска това да не остане само еднократна инициатива, а да стане един ежегоден, дори международен фестивал. Сега времето е кратко, затова решихме да е на 26 октомври, но той може да се премести и на по-ранна дата. Имаме вече разговори с наши колеги както от България, така и от чужбина, които с удоволствие биха се включили и участвали в такъв фестивал“, сподели Христина Кирилова. Тя допълни, че идеята е всяка година фестивалът да е на различна тема, като в първото издание фокусът ще е върху историята и виното. 

Ден по-рано – на 25 октомври, музеят ще представи друга интересна изложба, посветена на историята на видинска фамилия. В нея ще бъдат показани експонати, дарени и предоставени на музея от Аделина и Красимира Свещарови, които са от наследници на значимата, но потънала в забрава видинска фамилия Искренови, които са притежавали керамичната фабрика във Видин, дарители за построяването на катедралния храм „Свети Димитър“, както и за паметника на бдинци. „Дядо им – Никола Иванов, е бил офицер, награждаван многократно за участието му във войните за национално обединение, както и кмет на Видин през 1940 г. Тази история и всичко, което ни е дарено от двете дами, ще бъде показано на 25 октомври в музей „Кръстата казарма“, каза Христина Кирилова. 

„Целта ни е да правим интересни изложби и да радваме жителите и гостите на Видин, защото имаме какво да покажем и искаме всички да могат да се докоснат до богатствата, които притежава Регионалния исторически музей в своите фондове“, заяви Кирилова.