ДГ „Зорница“ - Видин бе отличена в конкурс за балансирано хранене

В детската градина планират с наградата да създадат биоградина и занималня на открито
Сподели: 

Детска градина „Зорница” от Видин бе отличена на първо място в конкурса на националната детска програма за балансирано хранене „Нестле за по-здрави деца“. Забавачницата спечели журито и ще бъде подкрепена финансово за идеята да направи биоградина и открита занималня в двора на детското заведение.
В конкурса участваха над  40 детски градини и 24 училища от цяла България. На 30 ноември се състоя награждаването, което се проведе онлайн. Трите най-активни училища и детски градини в България спечелиха финансова помощ, с която да продължат да възпитават полезни навици за балансирано хранене и активен начин на живот у българските деца. Видинската детска градина успя да надвие силната конкуренция и да спечели наградата за първото място, в размер на 3000 лв.
„Бяха избрани десет училища и десет детски градини от всички, които са кандидатствали – ние бяхме сред тях. На онлайн среща на 30 ноември всеки представи презентация и доклад какво е правил по програмата и най-важното – ако спечелим наградата, как бихме я оползотворили. Идеята на екипа на нашата детска градина бе да се направи открита класна стая от естествени материали – например маси, пейки, пънчета от дърво – и там при хубаво време да могат да се провеждат занимания, както и да се създаде биоградинка, в която да се засадят билки и някои зеленчуци, за които децата да се грижат”, разказа директорката на ДГ „Зорница“ Светлана Петкова.
Тя обясни, че макар програмата да се реализира от няколко година, едва сега и детски градини получили възможност да кандидатства. „Получихме документи, кандидатствахме и сме работили по шест модула – по всеки модул имаше различни задачи, които трябваше да се изпълняват, но най-важни може би са беседите и образователните видеа в съответствие с темата на модула. Като всичко е концентрирано изцяло върху здравословното хранене и здравословния начин на живот“, посочи Петкова.
Сподели, че възпитаниците на видинската детска градина с голям интерес участвали във всички дейности. Директорката благодари на всички учители и на целия екип на детската градина, защото те са основните причина за този успех. „Без тяхната всеотдайност и без техния труд нямаше да успеем да стигнем дотук. Това, което ни предстои е най-вероятно пролетта, когато времето позволява, ще започнем да организираме класната стая на открито и ще направим биоградинката“, отбеляза Светлана Петкова.
НИЕ