Действия при ПТП демонстрираха силите на Единната спасителна система

Инициативата, в която се включиха пожарна, полиция, спешна помощ и доброволци, бе по случай Международния ден на доброволеца 5 декември
Сподели: 

На 5 декември – Международния ден на доброволеца, Областна администрация Видин и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин (РДПБЗН) организираха демонстративно пожаро-тактическо занятие за действия при пътнотранспортни произшествия (ПТП). В демонстрацията участваха съставните частите на Единната спасителна система (ЕСС) на територията на област Видин (пожарна, полиция, Спешна помощ), представители на Съюза на българските автомобилисти - клон Видин (СБА) и на Доброволното формирование към Община Видин. 

Събитието се проведе на паркинга пред крепостта Баба Вида, а целта на занятието бе синхронизиране на действията и координацията на съвместните екипи при тежък пътен инцидент. Занятието наблюдаваха заместник областният управител на Видин Лъчезар Попиванов, зам.-кметът на община Видин Светослав Скорчев, председателят на СБА – клон Видин Николай Николов, както и ученици от училища в града.

Присъстващите на демонстративното пожаро-тактическо занятие станаха свидетели на ПТП между два леки автомобила. След получения сигнал на спешния тел. 112 дежурните служители на Единната спасителна система изпратиха необходимите сили и средства към мястото на катастрофата. Първи на мястото пристигнаха екипи на Центъра за спешна медицинска помощ – Видин, които установиха четирима пострадали. От тях двама бяха заклещени в автомобила и това наложи намесата на органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин. Непосредствено след медиците пристигнаха и служителите от сектор „Пътна полиция“, които предприеха действие по регулиране на движението в района на катастрофата. 

След това на мястото на катастрофата пристигнаха екипите на пожарната и доброволци от Доброволното формирование към Община Видин. Междувременно екипът на БЧК беше разгърнал пункт за психо-социална подкрепа на пострадалите от катастрофата, които не се нуждаеха от първа медицинска помощ. 

Служителите на РДПБЗН – Видин извършиха аварийно-спасителни действия за изваждане на заклещените хора от превозните средства чрез използване на хидравличен комплект за рязане и разпъване. В тези действия се включиха и доброволците от Доброволното формирование. На края на занятието се включиха и служителите на СБА, които вдигаха катастрофиралите автомобили с рапатрак и освободиха пътното платно.

„Цялата ситуация отне около 40 минути с активирането на силите на Единната спасителна система, СБА и доброволното формирование на Община Видин. Напоследък пътнотранспортни произшествия се случват доста често особено по път Е79. Може би в седмицата имаме 3 или 4 произшествия, в които ни се е налагало да вадим пострадали хора или затиснати в пътните превозни средства“, каза след края на занятието началникът на група „Оперативен център“ старши инспектор Димчо Горанов. Относно доброволците той бе категоричен, че те са важна част, защото екипите на пожарната безопасност са в намален състав и не могат да обхванат обема от работа, който трябва да се извърши бързо и за кратко време.

Понякога подвигът на тези, които се борят, за да спасяват човешки животи остава в страни от вниманието, а това не бива да се случва, категоричен беше заместник областният управител на Видин Лъчезар Попиванов. „По социалните мрежи и по медиите се тръби непрекъснато за инциденти, за жертви, но всъщност не се показва тези мъже и жени какво правят. Това за мен са 100-процентови герои – това са хората, които не се мерят по медали, не се мерят по заслуги, а се мерят по спасяването на стотици животи. Тази демонстрация я направихме, за да се види какво те вършат – за тях няма вечер и сутрин, те излизат на улицата и се борят за нашия живот. Искам да благодаря на целия екип, защото България се гордее с хора като тях“, каза още заместник областният управител на Видин. 

МАРИЯНА Герасимова