Депутатът Владимир Тошев и представителите на ПП ГЕРБ участваха в тържествата по случай Димитровден - духовния празник на Видин

Сподели: 

На Димитровден Видин отбелязва духовния си празник, който по традиция започна с тържествена света Литургия в храма „Св. вмчк Димитър Солунски Чудотворец“. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, много хора дойдоха, за да се помолят на светеца закрилник. За празничния ден Видин получи ценен подарък от дарители – голяма икона на Свети Димитър, пред която миряните се поклониха.
В тържествената света Литургия в катедралния храм, който е вторият по големина след „Александър Невски”, взеха участие депутатът Владимир Тошев и представителите на ПП ГЕРБ от Видин и областта. Те участваха и в литийното шествие, което тръгна от храма, премина през централната част на Видин до площад „Бдинци“, където се състоя празничната церемония и ритуал по издигане на националния флаг и знамето на община Видин.
„Благодаря Ви, че днес сте тук, за да отбележим заедно хубавия празник и да покажем своята почит към нашия духовен закрилник – свети Димитър Солунски” – с тези думи кметът на община Видин д-р Цветан Ценков се обърна към хората. „За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да преобразяваме своя град – с много обич и вяра“ каза в словото си д-р Ценков. С приветствие към жителите на Видин се обърна и видинският митрополит Даниил.
В тържественото заседание на Общинския съвет, ръководено от неговия председател Генади Велков, присъстваха депутатите Владимир Тошев /ПП ГЕРБ/ и Росен Живков / „Обединени патриоти“/, цялото общинско  и областно ръководство. Сред гостите бяха председателят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе и дългогодишният председател на Окръжния съвет на Долж Йон Приотяса, кметът на община Калафат Дору Митулецу и кметът на община Четате Марин Дуцъ, кметове на общини от областите Видин и Монтана, районният мюфтия Неджати Али, представители на държавни и културни институции и др.
Народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ Владимир Тошев поздрави с духовния празник Димитровден жителите на Видин, общинската администрация и общинските съветници. В словото си по време на тържественото заседание той се обърна към присъстващите с думите, че „в политиката трябва да има ценности и морал. Бягството от морала в политиката не е и не бива да бъде печеливша стратегия”. От трибуната той призова „общинските съветници, неприемащи ценностите, морала и политиките на номиниралите ги политически сили, да поемат своето морално право и да подадат заявления за напускане на Общинския съвет, защото противното означава директна кражба на доверие и гласове, които не са техни. Обидно е днес тези хора да говорят в първо лице, единствено число, че започват борба за върховенство на закона, електронно управление и развитие на регионите. Да започват сега тази борба бивши министри, областни управители, кметове , общински съветници е неразбираемо за нас. Затова е най-добре да напуснат веднага ОбС - Видин”.
По време на тържественото заседание бяха връчени четири отличия „Почетен гражданин на град Видин и общината“ от кмета д-р Цветан Ценков и председателя на ОбС Генади Велков. С високото почетно звание бяха удостоени: посмъртно - митрополит Кирил Видински, Ивайло Йотов – бизнесмен, инвестирал в развитието на лозарството и винопроизводството в община Видин, д-р Тодор Вълов - лекар, специалист УНГ, доказал се професионалист, и Нинко Заяков – етнограф, радетел и изследовател на местния фолклор, народно творчество и традиции.
Към новите почетни граждани на Видин народният представител Владимир Тошев се обърна с думите: „Димитровден се характеризира с обредно полазване – гадаене по първи гост. Такива за нас днес се явяват новите почетни граждани на Видин. Нека отдадем заслуженото на митрополит Кирил, удостоен посмъртно с това звание. На  почетните граждани д-р Тодор Вълов, етнографа Нинко Заяков и безнесмена Ивайло Йотов. Честито! Нека свети Димитър Солунски Чудотворец да ни закриля и даде шанс и издейства закрила пред Господ Бог за всеки видинчанин, всяко семейство и населено място, както и общината ни като цяло, да сме достойни, почтени и успяващи каквито са и новите почетни граждани на Видин. Бог с нас!“