Десетки досъдебни производства образувани във Видин за трафик на мигранти

Сподели: 

По искане на Районна прокуратура – Видин съдът е взел мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима обвиняеми по досъдебни производства за незаконно подпомагане и опит за превеждане през границата на страната на чуждестранни граждани. От държавното обвинение съобщиха, че става въпрос за три отделни случая на трафик на мигранти, предотвратени в края н януари тази година 

При първия, на 27 януари, пред Кметството на с. Цар Симеоново, гражданинът на Сирия К.Ш. с хуманитарен статут в България, превозвал петима негови сънародници в граничната зона с Румъния. Трима от пътуващите в управлявания от него автомобил не притежавали редовни документи за задгранично пътуване, като се намирали на територията на страната в нарушение на условията за престой и пребиваване. Другите двама имали регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, но нямали право по време на производството за предоставяне на международна закрила да навлизат в граничната зона без надлежно разрешение. Сред превозваните от обвиняемия К.Ш. имало и непълнолетно лице.

По друго дело обвиняемият гражданин на Турция Н.К. на 30 януари направил опит да преведе през границата на страната на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат 13 сирийци, в това число двама непълнолетни. Някои от тях били без валидни лични документи, другите имали адресни регистрации в гр. София и гр. Харманли. Извършителят използвал товарен автомобил, собственост на турска фирма. Престъпното му деяние е останало недовършено поради задържането му от граничните полицейски служители.

Ден по-късно – на 31 януари, е бил осуетен опитът за незаконно превозване през ГКПП Дунав мост Видин-Калафат на 19 граждани на Ирак и Сирия. В качеството на обвиняем по образуваното досъдебно производство е привлечен турския гражданин В.Й.

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по 24 досъдебни производства, образувани през последната седмица за незаконно преминаване на границата на страната. Всички обвиняеми по тях са от Сирия. Понастоящем те са с мерки за неотклонение „задържане под стража“.