Десетки миряни се помолиха за здраве пред иконата на свети Мина

Катедралният храм „Св. Димитрий“ във Видин получи иконата като дарение
Сподели: 

Видинлии посрещнаха икона на свети Мина в навечерието на неговия празник. Иконата катедралният храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ във Видин получи като дарение. Благодарение на Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в иконата е вградена частица от мощите на светеца, почитан като покровител на семейството и закрилник на сираците и бездомните. Иконата на свети Мина е дарена от семейството на Татяна Попова. Иконата е с височина метър и половина, богато украсена и е дело на зографите Антония и Димчо Димчовски. Иконописците са автори и на иконата на свети Димитър, дарена за празника на Видин на катедралния храм.
С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил бе посрещната и въведена с литийно шествие в катедралния храм иконата на многопочитания светец. Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий и други духовници от страната и Видинската епархията дойдоха да споделят духовното тържество. В катедралния храм бе отслужен тържествен водосвет от Видинския митрополит Даниил, на който бе осветена и новодарената икона. Празничната вечерня бе оглавена от Величкия епископ Сионий и молитвено огласена от благодатното пение на духовниците.
Десетки миряни се помолиха на 11 ноември за здраве пред иконата на свети Мина. Празникът в чест на светеца започна с празнична утреня в катедралния храм, последвана от Божествена литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Велички епископ Сионий и духовенство от града и епархията.
Към миряните Видинският митрополит Даниил се обърна с думите:„Молим се на Бога, на светиите да ни помагат. Те са търпели страдания, особено мъчениците и са засвидетелствали и с цената на живота си, и със смъртта си вярата... Това е сигурният залог, че те помагат на нас. А когато става въпрос за особено трудни времена, в които е необходимо да укрепваме вярата си и да имаме още сили, за християните това е изворът на живота, изворът на силите.“
Изпълнени с духовна радост и благодарност за Божията милост, да молим свети Мина за неговото застъпничеството и закрила!