Десетки сигнали за пожари държаха огнеборците във Видинско на крак през изминалите три дни

Сподели: 

На десетки сигнали за пожари на територията на област Видин са се отзовали огнеборците през изминалите три дни, става ясно от днешния бюлетин на Областната дирекция на МВР.
На 17 септември в 11.36 часа постъпил сигнал за запалени сухи треви край с. Коста Перчово, а пламъците обхванали постройка. Два екипа на РСПБЗН-Кула и доброволци от доброволното формирование на гр. Грамада участвали в потушаването на огъня. Оперативна група извършила оглед на местопроизшествието. Разследващите констатирали, че пожарът е възникнал в сухи треви край пътя Кула-Грамада и в резултат на силния вятър обхванал складово хале – фирмена собственост. Огънят унищожил покривната конструкция на постройката. Няма данни за умишлен палеж, стойността на щетите е в процес на установяване. По случая в РУ-Кула е образувано досъдебно производство.
На 17 септември огнеборците реагирали и на осем сигнала за пожари без материални щети. Екипите гасили запалени отпадъци в метален контейнер в областния град и запалени сухи треви и храсти в землищата на Майор Узуново, Новоселци, Слана бара, Капитановци, Ново село, Септемврийци и Коста Перчово.
На 18 септември екипите на районните пожарни служби във Видин и Белоградчик реагирали на пет сигнала за пожари без материални щети. Огнеборците гасили запалени сухи треви, храсти и отпадъци в землищата на Дунавци, Градец, Коста Перчово, Гара Орешец и Връв.
На 19 септември, около 21.20 часа, постъпил сигнал за пожар в местността „Дортикум“ край с. Връв. Пламъците унищожили два декара иглолистна гора и около 10 декара царевица. Спасени били близките пет сгради и 200 декара царевица. Причината за пожара – небрежност при боравене с открит огън.
На 19 септември, след получен сигнал в 15.34 часа, два екипа на РСПБЗН-Видин гасили пожар в селскостопанска постройка в с. Жеглица. Пламъците унищожили около 200 кв м от постройката, спасени били съседните пет сгради. Причината – небрежност при боравене с открит огън (запалени в близост сухи треви).
На 19 септември, след получен сигнал в 22.07 часа, огнеборците потушили пожар в селскостопанска постройка в с. Воднянци. Пламъците унищожили 80 кв м от сградата и 16 птици. Спасени били съседните три сгради. Причината за пожара – небрежност при боравене с открит огън.
На 19 септември екипите на районните пожарни служби реагирали и на 14 сигнала за запалени отпадъци, сухи треви и храсти (във Видин, Брегово, Балей, Ракитница, Дунавци и в землищата на Фалковец, Чичил, Връв, Ружинци и Воднянци). При пожарите няма нанесени материални щети.