Детският футболен клуб „Пегас спорт“ вече разполага със собствен футболен терен

Сподели: 

Спортните клубове във Видин постепенно възстановиха дейността си, спортистите започнаха да се завръщат по терените и в залите. От началото на юни разрешиха и на футболните клубове за деца да възобновят тренировъчния процес. Футболистите на „Пегас спорт“ – Видин също започнаха да се връщат на стадиона.
Тримата треньори – Светослав Петков, който е и председател на Управителния съвет на клуба, Александър Петров и Йордан Йорданов – отново събраха децата. Първите дни били по-скоро да преценят кои деца ще идват, защото със сигурност имало страх и в родители, и в деца. След втората седмица обаче вече напаснали групите и наборите и разпределили децата в четири групи, разказа за вестник „НИЕ“ Светослав Петков. Допълни, че колегата му Йордан Йорданов води най-големите Футбол 9 – деца, родени 2009; Александър Петров води Футбол 7, родените 2010, а самият Петков води най-малките – Футбол 5, като има и една сборна група – начинаещи и деца, на които трябва да им обърне малко повече внимание.
Със старта на тренировките треньорите забелязали, че ситуацията покрай коронавируса се е отразила доста на трениращите малчугани. „Това прекъсване на тренировките доста се отрази на децата. Даже последните дни това си говорим с родителите – децата са качили килограми, заседяли са се пред компютри, игри и сега усещам, че е доста трудно да ги върнем на стадиона и на площадките, защото не им се ходи. Не им се става рано, не искат да си прекъсват компютърните игри“, разказа Светослав Петков.
Освен това той сподели, че е намаляла и бройката на децата – преди това редовно трениращите били между 80 и 100, а сега около 50-60 деца редовно посещават тренировките. Според треньора това се дължи и на факта, че децата в момента са ваканция и много от тях са при бабите и дядовците си, но има и родители, които му се обадили и казали да не ги търси до септември или докато не приключи цялата история с коронавируса. „Определено ги е страх родителите. Опитваме се да спазваме всички мерки, определени от министъра на здравеопазването. До колкото е възможно децата спазват дистанция, но все пак футболът е контактен спорт и не може постоянно да са на разстояние 1,5-2 метра“, посочи Светослав Петков.
Въпреки всичко той изрази надежда скоро да има дати на стартиране на първенството, тъй като обикновено за децата то стартира в средата на септември – със започването на учебната година. „Дано до тогава да сме преборили вируса“, надява се треньорът.
Но за трениращите в „Пегас спорт“ има и добра новина. Вече имат собствен терен, на който може да се провеждат нормални тренировки. „Топлото време и проливните дъждове повлияха добре на тревната настилка. Истината е, че последната седмица тревата малко започна да прегаря, но вече имаме пръскачки и помпа. Започнахме да поливаме и вече се вижда разликата. Имаме зелена трева, надявам се в края на седмицата да разчертаем игрищата за Футбол 7 и Футбол 9, което ще даде допълнителен стимул на децата да играят, защото все пак ще се вижда футболният терен, вратите, мрежи, всичко“, поясни Светослав Петков.
Той подчерта, че последните седмици на пандемията благодарение на Община Видин и директора на спортни имоти Юлиян Иванов изчистили терена и го привели в приличен вид. „Сега се опитваме да го косим всяка седмица, а и сега тревата не расте толкова бързо. Скоро ще проведем и първата си вечерна тренировка – на осветление“, разказа треньорът. Сподели, че децата са щастливи, че най-после имат собствен терен. Освен това вече няма да трябва да се съобразяват с тренировките на останалите клубове или пък с граждани, които идват да играят. „Аз съм изключително щастлив, защото теренът е дори по-голям от необходимото. Така по време на наши тренировки има достатъчно място и който желае да играе футбол, може да го направи отстрани. При желание на граждани и деца да играят до късно вечер пускаме осветлението. Това е общински терен, който ние стопанисваме и се радвам, че има хора, които го ползват“, каза Светослав Петков.
Той обясни, че графикът на тренировките на футболистите на „Пегас спорт“ до края на месец юли ще бъде понеделник, сряда и петък, като най-малките и сборната група тренират вечер от 19 часа, а тренировките на Александър Петров и Йордан Йорданов се провеждат сутрин от 9:30, обикновено те също са понеделник, сряда и петък. „Тренировки три пъти в седмицата са достатъчни на децата. Обмисляме от началото на следващия месец да направим два пъти в седмицата кондиционни тренировки, за да подобрим физическата форма на децата, защото истината е, че час и половина не е достатъчно“, посочи треньорът.
В заключение Светослав Петков заяви, че ако има деца, които искат да тренират футбол „Пегас спорт“ е отворен, който желае, може да се запише. „Тренировките при нас са безплатни. В момента водим разговори с двама спонсори, които да ни осигурят екипировка за целия клуб“, поясни треньорът.
МАРИЯНА Герасимова