Детското отделение във Враца временно няма да приема пациенти

Сподели: 

Детското отделение на областната болница във Враца спира приема на пациенти до края на месеца. Причината е, че персоналът излиза в отпуска. Учерението и на местната, а и на държавната власт е, че от следващия месец структурата ще възобнови своята дейност. 
До9 кризата се стигна заради хроничния недостиг на лекари в детското отделение – вместо необходимите шест там работят трима, които са на цял щат и още един, който е на половин щат. Преди дни медиците в отделението подадоха предизвестие за напускане, провокирани от ниското заплащане и недобрите условия на труд. А до временното преустановяване на работа на структурата се стигна тъй като преди предизвестията да влязат в сила, което ще стане през септември, медиците трябв ада изпозлват натрупаните отпуски. 
На фона на създалата се ситуация, във врачанската болница ще продължи приемът на деца в две отделения – по хирургия и ортопедия. Деца с други диагнози ще се пренасочват към общинските болници в Мездра и Бяла Слатина и към здравни заведения с по-високо ниво на компетентност в София и Монтана.
Калин Каменов: „Въпреки трудностите, детско отделение във Враца ще има“
“Вчера имах среща с медицинските сестри от детското отделение във Враца. Тези достойни за уважение хора не са притеснени за работните си места, а за бъдещето на отделението. Обединихме се около това, че без тях няма как да привлечем педиатри и да запазим детското отделение. След множество разговори с лекари от общината, здравни заведения от страната, вече имаме принципното съгласие на трима лекари от Враца, които от септември ще работят в детското отделение на многопрофилната болница. Водим преговори и с лекар с висока експертиза от столицата да оглави детското отделение. Отделно преговаряме и с двама млади педиатри от Враца, които също са склонни да започнат работа в отделението“, съобщи във Фейсбук кметът на община Враца Калин Каменов. 
В заключителна фаза са и преговорите за сключване на договор със СБАЛ по детски болести „Иван Митев“, допълни градоначалникът. „От началото на септември детското отделение във Враца ще работи с пациенти. Постигнатото гарантира, че децата във Враца ще получават нужната медицинска грижа. Предстои още много работа, с която да надграждаме неговото развитие“, посочи още кметът Калин Каменов.