Димитровден под знака на епидемията

Сподели: 

След броени дни ще честваме Духовния празник на град Видин – Димитровден. Както всичко останало напоследък, и той ще премине под знака на епидемията от коронавирус и наложените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Това обуславя доста скромното отбелязване на хубавия повод, като за пръв път от години на площад „Бдинци“ няма да се проведе тържествена церемония в присъствието на граждани и официални гости. Това става ясно от съобщената от Община Видин програма за отбелязване на Духовния празник на Видин.
Ето какво включва тя:
На 26.10 (вторник), от 9.00 ч., в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ ще започне тържествената Света литургия по повод духовния празник на град Видин - Димитровден.
От 12.00 ч., в Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ е началото на тържественото заседание на Общински съвет – Видин, на което видинският кмет ще поднесе приветствие. По време на заседанието ще бъдат отличени със званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“ трима души - проф. д-р Валентин Джонов - изтъкнат лекар, автор на десетки докторски и магистърски дисертации, преподавател по различни учебни програми по медицина, оказал незаменима помощ на Община Видин с дарителските си кампании; Мадлен Радуканова – олимпийска шампионка с националния отбор по художествена гимнастика от Токио' 2020 и носителка на редица престижни отличия от национални, европейски и световни първенства; Венцислав Станев (посмъртно) - виден общественик, социално ангажиран с проблемите на образованието във Видин, дългогодишен директор на най-старото училище в града – „Цар Симеон Велики“.
Тържествената сесия ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, разписани в заповедта на министъра на здравеопазването от 19.10.2021 г. Допускането в залата ще бъде срещу представяне на „зелен“ сертификат, като на място ще има възможност желаещите да си направят безплатно бърз антигенен тест.
В 21.00 ч. ще има празнична заря.