Димитър Велков, председател на БСП – Видин: Не виждаме ясни политики за решаване на проблемите на Видин

Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Велков, в началото на февруари беше приет бюджетът на Община Видин – общинските съветници от групата на БСП напуснахте залата и не участвахте в гласуването. Защо избрахте именно този подход?
Димитър Велков: Като цяло ние смятаме, че този бюджет, който бе приет, не е добър – това е един крайно десен бюджет, с всичките отличителни белези на такъв.
В този бюджет например не са заложени пари за фонд Здраве – да припомним, че ние два пъти инициираме извънредни заседания на Общинския съвет за решаване на проблемите на видинската болница. Друга причина, поради която ние не подкрепихме този бюджет, е, че за пръв път беше предложен бюджет, който е по-малък като размер от предхождащия го. Това е и бюджет, в който има по-малко средства за спортните клубове, което поражда изключително много проблеми и в баскетбола, и във футбола, и като цяло във всички спортове, които са представени на територията на област Видин. Смятаме, че за да има спорт, а той е нещо много важно, трябва да се инвестира в него.
Следваща причина, поради която ние сметнахме, че този бюджет не е добър, е това, че културният календар е силно орязан – например, едно добро, според нас, начинание, каквото е фестивалът за опера и балет, не е предвидено в този календар. Разбира се, тук става въпрос за едно специфично изкуство, което не е за всеки вкус – може би затова някой е преценил, че е по-лесно да поканим сръбските чалга певици на панаира, отколкото да развиваме такъв вид висока култура. Друга причина е орязването на парите за градския духов оркестър. Орязаното финансиране за редица фестивали по селата, някои от които международни, също според нас е груба грешка – има опити на някои от кметовете да им бъдат спонсорирани мероприятия чрез читалищата, което е грубо погазване на Закона за читалищата, с това може би се цели икономисване на средства, но не това е начинът, не може читалището в Дунавци, например, да плаща за мероприятия, които не са в неговия културен календар и които са организирани от Кметството.
Освен това в този бюджет ние не виждаме ясна политика относно образование, социални дейности – все сфери, които е важно за видинчани да бъдат добре застъпени в бюджета, защото той въплъщава политиката на Община Видин за текущата година.
С този бюджет ние не виждаме как Видин ще стане „перлата“ на Дунав – по-скоро става въпрос за един кърпежлъшки бюджет, в който няма ясна политика. Но десните партии като цяло с това са известни – с техните карпежлъшки истории и грабителски сценарии.
„НИЕ“: Споменахте за свиканите по Ваша инициатива две извънредни заседания на Общински съвет – Видин по проблема за видинската болница, на второто извънредно заседание беше създадена комисия със задача да изготви наредба, на база на която да бъде подкрепяна видинската болница чрез създаване на фонд „Здраве“. Един от членовете на тази комисия сте и Вие. Докъде стигна този процес?
Димитър Велков: Първо искам да подчертая, че със създаването на фонд „Здраве“, за който говорите, ние искахме да се подпомогне, макар и с малко, медицинският персонал в болницата. Въпреки протестите, въпреки общественото недоволство, въпреки закритите отделения, ние бяхме свидетели на едно отношение, което лично аз не мога да си го обясня. Защото всички ние живеем във Видин и състоянието на видинската болница не е въпрос, касаещ БСП – това е въпрос, касаещ всички граждани, това е надпартиен въпрос. Умело обаче председателят на Общинския съвет успява с процедурни хватки да отложи този въпрос.
Иначе комисията изготви наредба, която смея да твърдя, че е много хубава и е по-добра от редица наредби, които съществуват в момента в България. Тази наредба беше качена на сайта на Община Видин за обществено обсъждане и даване на препоръки, мнения и т.н. Изтече 14-дневният срок, в който по закон трябваше тази наредба да стои за обсъждане – между другото срокът изтече в деня, когато беше предходното заседание на Общински съвет, но председателят на Общинския съвет Генади Велков не пожела да вкара тази наредба за разглеждане под предлог, че срокът изтича в 12 часа вечерта на същия ден, което според нас отново е процедурна хватка. Но оценката ще я дадат гражданите.
„НИЕ“: Още от самото начало на работата на този Общински съвет общинските съветници от БСП сте най-активни при задаването на въпроси към кмета. Удовлетворяват ли Ви обаче получените отговори?
Димитър Велков: Ние до момента имаме зададени над 20 въпроса, които са предизвикани от наши срещи с граждани, а и от нещата, които самите ние виждаме като проблеми в града и общината. Отговорите, които получаваме, не винаги ни удовлетворяват, защото в някои случаи става въпрос за „бланкови“, протоколни отговори, които не целят решаване на проблема, а по-скоро са за замазване на очите на питащия.
Но от време на време се получават и интересни отговори. Ето, например, след зададен от нас въпрос се оказа, че Общината има увеличаване на задълженията с около 6 милиона лева само за няколко месеца – предишният кмет е оставил задълженията на ниво от малко под шест милиона лева, а на наш въпрос от преди един месец получихме отговор, че актуалните задължения са около 11 милиона. Не е ясно какво точно се случва – самият отговор поражда различни въпроси, ще видим как ще бъде отговорено на тях.
Получихме и отговор на въпроса относно заместник-кмета по строителството – да, наистина се оказа, че заместник-кметът по строителството е кум на сина на кмета. Тоест едни доста близки, шуробаджанашки отношения, бих казал, които явно съпътстват това управление. Получихме и други интереси отговори, с които може би ще се позанимаем в детайл.
Но като цяло оставаме с впечатление, че няма ясна политика за решаване на проблемите, по-скоро се следва принципа „ден да мине, друг да дойде“.
„НИЕ“: На 26 април за пръв път ще се проведе пряк избор на председател на БСП. До 31 януари беше срокът, в който основните партийни организации имаха възможност да предлагат кандидати – какви са номинациите от област Видин?
Димитър Велков: Номинациите от област Видин са доста като брой. Разбира се, сред най-номинираните са Корнелия Нинова и Кирил Добрев – те имат най-голям брой номинации. Номинации са получили Красимир Янков, Михаил Миков, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Станислав Владимиров, Калоян Паргов… – все хора, добре познати в структурите на „Българска социалистическа партия“.
„НИЕ“: Припомнете, кой може да гласува за председател на БСП и в тази връзка – колко са хората в област Видин, които имат право на това?
Димитър Велков: Това право има всеки член на „Българска социалистическа партия“, който е изряден в членството си като такъв – тоест, платен членски внос една година назад, активно участие в партийни мероприятия и в партийния живот. Такива са хората, които ние сме подали в списъчния състав – над 2200 души от област Видин ще имат право да гласуват за председател на „Българска социалистическа партия“, в община Видин имащите право на глас са около 900 души.
Тече прозвъняване на всички тези членове, правим повторни проверки, защото основната партийна организация подава към нас информацията със състава, а ние след това проверяваме дали всичко е както трябва. Стягаме редиците, образно казано, за да можем да получим максимална яснота точно колко души имат право да гласуват на територията на всяка една община и във всяко едно населено място на територията на област Видин.
„НИЕ“: Има ли яснота чисто организационно как ще се проведат изборите за председател и очаквате ли проблеми и трудности?
Димитър Велков: Такъв пряк избор на председател за пръв път ще бъде провеждан в историята на „Българска социалистическа партия“. Затова и очакваме да има редица трудности, още повече предвид това, че изборният ден на 26 април започва в седем часа сутринта и завършва в седем часа вечерта, трябва да има секционни комисии, трябва да има осигурено място за провеждане на избора, трябва да има урни – всичко това са неща, които в някои от населените места ще бъдат сложни за изпълнение. Освен това всеки от кандидатите ще има право на свой застъпник, който да наблюдава изборния процес, има право да разпространява рекламни материали – тоест всичко ще е като на едни национални избори, само че умалени до мащаба на партията. Но мисля, че ще се справим. Ще има трудности, но те няма да са непреодолими.
Тепърва ще видим какво ще произтече от това. Но е факт, че до момента в близо 130-годишната история на „Българска социалистическа партия“ такова нещо не е правено – може би има причини това да е така, може би има други причини да се прави сега. Предстои да видим.

в. "НИЕ", бр. 8/24 февруари