Дипломира се първият випуск на Филиал Видин на Русенски университет

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи дипломите на отличниците на випуска
Сподели: 
Официалните гости бяха посрещнати пред крепостта „Баба Вида“ както повелява традицията – с питка хляб и сол. Кратка програма изпълниха артистите от Ансамбъл Дунав.
Във Видин успяхме да създадем висше училище, което да работи за своя роден край, отбеляза проф. Белоев
Цвета Караянчева беше удостоена с Кристалния знак на Русенски университет
Председателят на НС поздрави абсолвентите, като им пожела да бъдат упорити и да търсят новото - защото тези, които имат поглед към бъдещето, са моторът за развитие на държавата

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи дипломите на абсолвентите-първенци и отличници на първия випуск на Филиал Видин на Русенски университет. На тържествена церемония на 25 септември на откритата сцена в крепостта „Баба Вида“ своите дипломи получиха всички студенти – бакалаври и магистри, завършили първия випуск на видинския Филиал.

Преди церемонията, тържествено шествие тръгна от площад „Бдинци“ към крепостта „Баба Вида“. В шествието се включиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, ректорът на Русенския университет чл. кор. проф. Христо Белоев, народният представител Владимир Тошев, областният управител Момчил Станков и заместниците му, кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместниците му, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, районният мюфтия Неджати Али, представители на институции, студенти, граждани.

Ректорът на Русенски университет проф. Белоев: Във Видин успяхме да създадем висше училище, което да работи за своя роден край

Един от най-тържествените мигове в календара на Русенски университет е именно изпращането на випуска, но връчването на дипломите на студентите от първия випуск на Филиал Видин е още по-значим момент, отбеляза ректорът проф. Христо Белоев. „Този ден е важен за цялата общност, за целия Видински край, за всички институции, защото студентите ще се влеят в различни сфери, всеки по професията, която има. Но е важно, че именно тук, във Видин успяхме да създадем висше училище, което да работи за своя роден край“, отбеляза проф. Белоев.

Той припомни, че през 2016 година с общите усилия на всички институции от Видин и региона и с подкрепата на държавната власт Филиал Видин успя да получи акредитация и да започне да обучава студенти, за да се стигне до дипломирането на студентите от първия випуск. „В първите години хората трудно повярваха, но ето че днес открихме академичната година с над 160 нови студенти първокурсници, над 600 студенти общо се обучават към момента – тоест, ние имаме една устойчива академична структура“, отбеляза ректорът на Русенски университет.

Той посочи, че е редно на този ден да се отдаде заслуженото признание на хората, помогнали за създаването и развитието на Филиал Видин. „Искам да благодаря на г-жа Цвета Караянчева и, в нейно лице, на българското правителство за подкрепата, която ние имахме във всички тези години и продължаваме да я имаме. С благодарност за приноса за развитието на Филиала в град Видин и за развитието на българското висше образование академичното ръководство удостоява г-жа Цвета Караянчева с Кристалния знак на Русенски университет и с диплом“, заяви проф. Белоев, връчвайки почетното отличие на председателя на Народното събрание.

Ректорът на Русенски университет отбеляза, че много са хората със заслуги за разкриването и утвърждаването на Филиал Видин, но най-голям е приносът на тогавашния и настоящ областен управител Момчил Станков, поради което той се удостоява с грамота и почетния знак на Русенски университет.

Грамота за принос в откриването и утвърждаването на Филиала получиха председателят на ОбС – Видин Генади Велков, бившият кмет на Видин Огнян Ценков, бившата началничка на РУО – Видин Марийка Василева, настоящата началничка на РУО Веселка Асенова, директорката на ПТГ „Васил Левски“ Маруся Петрова; кметовете на общините Кула – Владимир Владимиров, Ружинци – Александър Александров, и Белоградчик – Борис Николов; бившият директор на ОДМВР – Видин Янко Янкулов; началникът на Гранично полицейско управление – Видин Силвио Лазаров; директорът на ОД „Земеделие“ Емилиян Енчев; директорът на „Технически компоненти“ Мартин Петров; експертът в Областна администрация Видин Ирена Димитрова. Грамота за принос за развитието на Филиал Видин получи и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков.

Цвета Караянчева: В Северозапада е нужно да има висше учебно заведение, което да обучава кадри, за да се развива този регион

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева благодари за указаната й чест да бъде удостоена с Кристалния знак на Русенски университет – нейната собствена Алма матер. Караянчева поздрави всички, положили усилия за разкриването на висше учебно заведение във Видин. „Да отвориш учебно заведение, и то висше учебно заведение, е наистина велико дело. В Северозапада е нужно да има учебно заведение, в което да се обучават кадри, които да остават тук, за да може да се развива този регион. В последните години има изключително силен икономически подем и е много важно да има добри и подготвени кадри – затова поздравявам всички, които бяха отличени днес, защото те са дали много от себе си, разбира се с подкрепата на Правителството, с подкрепата на местната и държавната власт, този Филиал да се реализира“, посочи Цвета Караянчева. Тя поздрави и абсолвентите, като им пожела да бъдат упорити и да търсят новото, защото тези, които имат поглед към бъдещето, са моторът за развитие на държавата.

Филиал Видин – сбъднатата мечта на поколения видинлии

Мечтата за висше учебно заведение във Видин е вече факт, отбеляза в словото си областният управител Момчил Станков. Той се обърна към абсолвентите от първия випуск на Филиал Видин с думите: „От всички нас, от всички вас зависи продължаването на тази мечта. Продължавайте да прославяте града си. Видин се гордее с вас, скъпи студенти! Бъдете живи и здрави, разчитаме на вас!“

Този ден е мечтан от поколения видинчани, посочи в приветствието си към абсолвентите и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. Той изрази надежда, че реномето на Филиал Видин ще продължи да се утвърждава, защото Видин и Северозападът заслужават да имат авторитетно висше учебно заведение. „Надявам се не само Община Видин, а всички институции да дадат шанс на студентите, завършили успешно, така че те да намерят своя път в живота и на професионалното поприще и да прославят този прекрасен край“, отбеляза д-р Цветан Ценков.

От името на първенците-бакалаври приветствено слово произнесе Теодора Стоянова от град Кула, първенец на специалността „Индустриален мениджмънт“. „Преди четири години аз и моите колеги прекрачихме прага на новооткрития Филиал на Русенския университет. Смея да кажа, че откриването на този Филиал бе една неповторима възможност за нас – възможност, която ни даде способността да бъдем едновременно близо до семействата и работата си и, в същото време, да стигнем далеч в развитието си, със завършването на висше образование“, отбеляза абсолвентката.

След официалните приветствия настъпи моментът, който абсолвентите чакаха с нетърпение – връчването на дипломите. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи дипломите на първенците-отличници на випуска – това са Теодора Стоянова, първенец на специалността „Индустриален мениджмънт“; Владимир Цеков, първенец на специалността „Земеделска техника и технологии“; Даниел Кайцанов, първенец на специалността „Електроника“; Анелия Алексиева, първенец на специалността „Технологии и управление на транспорта“. Дипломите си получиха и останалите бакалаври и магистри, които ще останат в историята като първия випуск, завършил Филиал Видин на Русенски университет.