Днес Монтана празнува

Сподели: 

На 13 юни, когато всички православните християни честват празника „Свети дух“, е и празникът на Монтана. По този повод градът посрещна гости от Италия, Румъния, Сърбия, Исландия, Чехия, Словакия, Полша, Босна и Херцеговина и Северна Македония.
Денят започна със Света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил в храм „Свети Дух“. След нея литийно шествие се отправи към центъра на Монтана, където служенията продължиха с водосвет. Митрополит Даниил честити и благослови празника. Той пожела на хората да имат плодовете на Светия Дух – любов, радост, мир, вяра. „Светият дух да очиства нашите души и сърца, да ни събира и когато се срещаме, радост да изпълва сърцата ни“, пожела още владиката.
Кметът на Монтана Златко Живков приветства присъстващите, като благодари на всички, които с труда си са направили Монтана силния икономически център на Северозапада, с безработица по малко от 4 %. „Благодаря за солидарността в последните 2 тежки години. Въпреки кризите, ние работим и нашата община е център на промяна, с най-много изпълнявани проекти в градоустройството, екологията, образованието, социалните услуги, културата, спорта и младежките дейности. Надявам се това да продължи и занапред“, каза Живков.