Дни на Еразъм+ в СУ “П. Р. Славейков” – Видин

Сподели: 

СУ “Петко Рачов Славейков” – Видин се включи в инициативата „Дни на Еразъм+“, провеждаща се в периода 15 – 17 октомври. Видинското училище направи това, като показа различни материали и презентации, правени от ученици в рамките на изпълнявани проекти по програмата. Проектите са с разнообразна тематика, но основната им цел е една – да са от полза на учениците, да ги обогатяват и да надграждат познанията им в различните области, подчертаха от СУ „П. Р. Славейков“.
По проект “Заедно в природата“ бяха представени изработени от видинските ученици материали и презентации, разказващи за застрашени видове животни, птици, растения. На табла бяха показани снимки от посещенията на учениците и учителите от видинското училище на културните обиколки и срещите с другите участници по проекта в различните държави. Две ученички от 10-и клас споделиха впечатленията си от участието в този проект, благодарение на който имали възможност да посетят Италия и Финландия.
Представен беше и проект, свързан с шахмата, който насърчава логическото мислене на учениците. Основната идея била шахматът да се използва като средство и за обучение на деца до прогимназиален етап под формата на различни логически игри, като се внасят най-различни термини от науките. Играта се използва като начин на обучение по абсолютно всички предмети, разказаха участниците в този проект. Приносът на видинското училище са онлайн игрите, оказали се много популярни сред децата. Това се превърнало в гъвкав инструмент на обучение и било много успешно, отчетоха от видинското училище.
Презентиран беше и проект, свързан с професионалната ориентация, насочен към деца в прогимназиален етап и имащ за цел да ги насочи към предприемачеството, което е актуално напоследък. „В нашето училище имаме предприемачески профил, тази година възприехме и професионално обучение по икономическа информатика, така че имаме опит и експертиза в тази посока. Нашият принос към този проект беше разработката на бизнес план от деца, които са в 7-и клас – те работиха по олекотен шаблон, но това все пак им даде знания в тази посока“, каза ръководителят на проекта Светослав Георгиев.
„Умните неща в училище“ е друг проект, който училището представи в рамките на инициативата „Дни на Еразъм +“. „Декември 2018 година посетих Полша, град Замошк. Беше много интересно. Проектът беше много добър, изкарахме си приятно, научихме много нови неща. Обогатихме си английския език, запознахме се с колегите по проекта и създадохме приятелства. Представена ни беше тяхната култура, показаха ни различни местности, както и училището. Беше ни представено едно приложение, наречено „Кахут“, с което училището работи – то се използва за проверка на знанията, направено е под формата на игра. Учениците там учат и си провеждат часовете с таблети. Направи ми впечатление, че са много организирани и подготвени. Децата, които ни приемаха в семействата, бяха много дружелюбни, беше много хубаво“, сподели единадесетокласникът Никола за впечатленията си от посещението в Полша.
Представени бяха и проектите „Мост на културите“ и „Качествено образование – доброто бъдеще“. Филм за крепостта „Баба Вида“ създали учениците, с помощта на професионалисти по друг проект на „Еразъм +“ – „Замъците на река Дунав – нашето свързващо наследство“.
Участието в подобни проекти е изключително полезно, категорична е директорката на СУ „П. Р. Славейков“ Росица Димитрова. „Една част от ползите се забелязват веднага, друга част стават видни в годините напред. След това виждаме едно самочувствие у нашите деца, че те могат, че те знаят, отпускат се и говорят по-добре и уверено английски език, което в крайна сметка е една от идеите. Участието на учениците в проектите цели те да придобият самочувствието, че по нищо не отстъпват на другите европейски деца. Полезно е, че се запознават с бита, с културата на другите държави съвсем отблизо и черпят информация за това как живеят другите европейци. Това че учениците ни имат възможност да посещават други училища, да опознаят другите обучителни системи – всичко това е от полза за нашите деца“, сподели Росица Димитрова.
Тя посочи, че за учителите ползата пък е възможността за обмяна на опит и за заимстване на добри практики. Директорката разказа, че например след запознаването с финландската образователна система дошла идеята за въвеждане на иновация във видинското училище. „Всички финландски деца говорят перфектно английски език. Попитахме защо е така и как успяват да го постигнат. Казаха, че абсолютно всички филми са със субтитри, така че децата да имат възможност да четат и да учат езика – разбира се, там това е политика на държавата. Но това зароди в нас една идея – субтитри на български, разбира се, да въведем при определени учебни предмети: български език и литература, английски език и човекът и природата. Въведохме именно гледане на филми със субтитри. Като иновация ни беше прието от Министерството на образованието и науката и сега участваме и в Националната програма „Иновации в действие“, разказа Димитрова. „Вземаме идеи от Европа и ги прилагаме при нас“, подчерта директорката на СУ „П. Р. Славейков“.
В момента видинското училище има шест активни проекта, по два от тях то е координатор, а по другите четири е партньор. Росица Димитрова съобщи, че са спечелени два нови проекта за периода 2020 – 2022 година: единият е свързан с обучение на учители, а другият засяга темата за кибертормоза.
НИЕ