Дни на занаятите във Видин

Мистичният огън и тайнството на нестинарите в крепостта „Баба Вида“
Сподели: 

Средновековната крепост „Баба Вида“ посрещна на 19 и 20 септември майстори и занаятчии, участници в първото издание на „Дни на занаятите“. Инициативата се организира от Община Видин, със съдействието на Регионалния исторически музей, във връзка с отбелязване Европейските дни на наследството, които традиционно се провеждат през месец септември.
Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова се срещна и разговаря с майсторите, дошли от цялата страна. Занаятчиите представиха традиционни занаяти, със свой авторски прочит. Майсторите демонстрираха пред жители и гости на Видин уменията си – тъкачество, чипровски стенни пана, дърворезба, накити, гравьорство върху стъкло, сувенири от естествени материали, изкушаващи сладка от горски плодове, приготвени по стари домашни рецепти и други.
„Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи. Но има едно нещо, което ги обединява – желанието да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни“, сподели заместник-кметът. Борисова подари на занаятчиите рекламни материали и сувенири от Видин.
Част от събитието бяха изпълненията на Градския духов оркестър.
Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ зареди посетителите с настроение представяйки танци от Видинския край.

Кулминацията на съботната вечер бяха

нестинарските танци в рова на замъка „Баба Вида“.
Под нощното небе, жителите и гостите на крайдунавския град имаха възможност да се насладят на нестинарски танци. Под звуците на гайда и тъпан Илиян Йорданов и Мария Йорданова, баща и дъщеря, представиха древния езически обичай. Танцът върху огъня се счита като молитва към небесните сили за сполука и плодородие. Той се изпълнява с иконата на св. св. Константин и Елена, покровители на нестинарите. Нестинарството съществува от хилядолетия по българските земи и се възприема като сакрален ритуал, който съчетава езически и християнски елементи. Именно това го прави уникално и неповторимо явление и до ден днешен.
Мистичната атмосфера бе допълнена от песните и танците на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.
Сред многобройната публика бяха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, които наблюдаваха вълшебството на нестинарския ритуал.
Празничната нощ в „Дните на занаятите“ завърши с кръшно българско хоро.