Документален филм за Владимир Зарев беше представен във Видин

Сподели: 

Документален филм за Владимир Зарев беше представен във Видин на 9 април. Сценарист на „Ваятелят на Светове“ е ректорът на Академията проф. Станислав Семерджиев, а режисьор е Галина Кралева“Ваятелят на светове” е нейният последен проект, а делото и е продължено от нейният син Владимир Борисов, за когото това е дебют. Режисьор по монтажа е друг преподавател от НАТФИЗ проф. Нина Алтъпармакова. Филмът е документален портрет на писателя, наричан още „Българският Балзак“, и разкрива богатия духовен и житейски свят на твореца.
В лентата участват поетесата и съпруга на Владимир Зарев – Мирела Иванова, режисьорът и сестра на писателя – Весела Зарева, литературният историк проф. Михаил Неделчев, който е и кум на семейството на акад. Зарев, драматурзите проф. Станислав Семерджиев и доц. Юрий Дачев, философите проф. Георги Каприев и Митко Новков, писателят Емил Андреев, художниците Павел Койчев и проф. Греди Асса, издателят Стойо Вартоломеев, бившият главен редактор на българската програма на „Дойче веле“–  Румяна Таслакова.
Владимир Зарев разказва как се е зародила идеята за написването на най-известната му романова трилогия „Битието“, „Изходът“, „Законът“, по която беше заснет и сериалът „Дървото на живота“. Камерата снима и във Видин, в София и Созопол – на места, свързани с героя на документалния филм и с неговите творби. 

Самият Зарев признава от екрана, че в цялото му творчество най-силно са го вълнували темите за властта и за страха от смъртта. С годините е разбрал, че двете са едно и също нещо: човек иска да властва, за да преодолее този изконен страх. Това са част от темите и в може би най-сложното и най-любимо за автора си произведение: философския роман „Поп Богомил и съвършенството на страха“…

Трейлър на филма може да видите тук.

Писателят акад. Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София, пише Видински Алманах. Син е  на известния литературен критик и теоретик видинчанина акад. Пантелей ЗАРЕВ и брат на режисьорката Весела Зарева. Голяма част от детските и юношеските си години той прекарва в родния град на баща си Видин, което може би е и в основата на трайната му любов и интерес към града и река Дунав. Зарев е дългогодишен главен редактор на списанието за българска и преводна литература и изкуство „Съвременник“. Във филма той разказва как преди 1989 г., въпреки немалкия си тираж, изданието е било дефицитно списание и неговите броеве са били по-ценни от чуждестранна валута.
 

Режисьорът на филма Владимир Борисов е роден 1987 г. в София. Завършва филмова и телевизионна режисура в Югозападен университет „Неофит Рилски“, докторант по кинознание и киноизкуство. Дейността му включва множество тв продукции, сред които „Господари на ефира“, риалити сериала „Истински истории“, „Станция Нова“, участие в създаването на документални филми, като „Отвъд бариерата“, „Една жена, един мъж“, „Теодора“ и тв игрални сериали. „Ваятелят на светове“ е неговият режисьорски дебют в пълнометражното документално кино.