Доставка на книги по домовете

В условията на епидемия читалището в село Кутово не спира да работи
Сподели: 

От няколко седмици жителите на село Кутово имат възможност на място в своите домове да получават книги от библиотеката на местното читалище „Просвета“. Доставя им ги лично секретарят на читалището Таня Любенова. Така, въпреки че физически читателите не могат да ходят и лично да заемат книги заради въведените във връзка с епидемичната обстановка ограничения, читалищната библиотека продължава да работи.
Таня Любенова разказа за вестник „НИЕ“, че всъщност практиката за доставка на книги по домовете не е нова – и преди е извършвала тази услуга за възрастни и трудноподвижни жители на Кутово. С началото на втората вълна на коронавируса обаче с нея се свързали и други редовни читатели. „Известила съм читателите, че не затварям библиотеката – просто те не идват да си вземат книгите на място, а аз им ги нося. Те казват какъв жанр искат – любовни романи, книги за кулинария, последно имах, например, заявка за нещо на Стивън Кинг и т.н. – и аз се съобразявам с това, подбирам десетина книжки, правя комплект за съответния читател и след това нося книгите, като ги оставям при вратата или на оградата, не влизам в домовете на хората“, разказа Таня.
Категорична е, че в ситуация като сегашната, когато всички сме подложени на голям стрес, книгите могат да предложат така необходимото ни „бягство“ от всекидневните тревоги. „Мисля, че четенето може много да помогне – книгата те пренася в своите истории и ти дава друг мироглед“, каза секретарят на читалището в Кутово. Обясни, че макар в момента самодейците да не се събират за репетиции, всяка седмица поне по веднъж се чува с тях по телефона, за да провери как са, още повече че сред тях има и самотноживеещи, които в тази ситуация е възможно да се нуждаят от помощ.
Доставката на книги по домовете на читателите не е единствената инициатива, свързана COVID-19, която читалището в Кутово осъществи. В края на октомври читалищните работници изработили ламинирани табели за търговските обекти и питейните заведения, както и за институциите в селото – Кметство, Поща, сградата в която се помещават Детската градина и Читалището, също и за църквата. Читалището също така дарило на тези обекти по един дезинфектант от висок клас, за превенция срещу заразата, обясни Таня.
Разказа, че прави всичко това с желание и допълнителните ангажименти не й тежат. „Казала съм на хората, че с каквото мога, ще им помогна – било то за да копирам някакви документи или нещо друго, дала съм телефон за връзка, на който да ме търсят. Кутово е едно от големите села във Видинска община, но въпреки това тук не сме останали чак толкова много хора – всички се познаваме и се уважаваме, повечето жители са ползватели на библиотеката и на читалището и трябва да си помагаме. Да си читалищен служител е повече работа от сърце, отколкото за заплата“, сподели Таня Любенова.
Тя с гордост подчерта, че читалищната библиотека в Кутово е с най-големия фонд в община Видин. Допълни, че през тази година са получени и още доста дарения на книги. „Хора от селото дариха книги. Имаме дарение от жена от Русе, която е преподавателка в Русенския университет – тя всъщност два пъти вече праща колет с книги. Преди два дена получих и дарение от издателството на Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Стигна се дотам, че вече не ми стига мястото, за да подредя цялата литература, която имаме“, посочи секретарят на читалището. Затова се надява през следващата година да успеят да се сдобият с още рафтове за многобройните книги.
За съжаление, ситуацията през настоящата година се е отразила и на изявите на читалището, но все пак могат да се отчетат няколко успешни инициативи. Едната от тях, която обедини читалище, самодейци, Кметство и много жители на Кутово, бе обновяването на двора на бившето училище в селото. „Това беше моя идея от доста дълго време и когато се появи инициативата на „Активно общество“ и Община Видин „Квартални войни“ се откри възможност да я реализирам. От начало доста скептицизъм срещнах – казваха ми, че никой няма да се отзове и да помогне с боя и други материали, както и с труд. Обаче в последствие се оказа, че има много желаещи, които с готовност се включиха – самодейците със своите семейства, лично кметът на Кутово, както и жители на селото. Получи се нещо прекрасно. Това се отрази и на детската градина – с новия външен вид на двора, тя се превърна в едно желано място за посещаване“, обясни Таня Любенова.
През следващата година Таня се надява да успеят да сложат предпазна мрежа на прозорците на втория етаж на сградата, защото често при игрите с топка в двора се случва децата неволно да счупят някое стъкло. „Ще опитаме напролет да се подменят счупените стъкла и да сложим такава мрежа. Целта е и останалите помещения от втория етаж на сградата на училището да могат да се използват. Преди време правих анкета сред младежите в селото – какво биха искали да има в Кутово, за да е ангажирано тяхното свободно време и се оказа, че те много искат да има фитнес зала. Надявам се чрез някакъв проект или с подкрепата на Община Видин и с наличните подходящи помещения това да се случи“, каза секретарят на кутовското читалище.
„Въпреки ситуацията, успяхме през тази година да осъществим интересни мероприятия – вярно е, че много от замислените неща не станаха, но все пак не спряхме да работим, а и винаги имаме някаква нова идея“, сподели Таня Любенова.
НИЕ