Достойно представяне на видински лекоатлети на Националния шампионат по многобой

Сподели: 

Трима млади видински лекоатлети – Любен Виденов, Цветомир Стойчов и Паолина Дочкова, възпитаници на Спортен клуб по лека атлетика „Радуканови“, с треньори Мирослав и Златка Радуканови – представиха достойно клуба си и Видин на Националния шампионат по многобой за юноши и девойки под 20 години и момичета и момчета под 16 години. Състезанието се проведе на 15 и 16 август на стадиона на Национална спортна академия.
„Това състезание беше последният Национален шампионат за тази година на многобой за юноши и девойки под 20 години и момичета и момчета под 16 години. От нашия клуб взеха участие едно момиче на шестобой (100 м препятствия, скок височина, гюле, 200 метра, скок дължина и 600 м) – Паолина завърши на пето място в крайното класиране. Двамата юноши участваха на десетобой (100 м гладко бягане, скок дължина, тласкане на гюле, скок височина, 400 м, 110 м препятствия, мятане на диск, овчарски скок, мятане на копие и 1500 м) и заеха съответно Цветомир пето място, а Любен – шесто. За мен те се представиха отлично. Тримата са герои“, сподели за в. „НИЕ“ треньорът Мирослав Радуканов.
Той обясни, че лекоатлетите, участващи на такива състезания, трябва да притежават комплексни умения – хем трябва да са бързи, хем трябва да са силни, хем да скачат много. „Някои трупат повече точки на хвърлянията, други – на спринтовете. Целта на тези състезания е да направиш баланса, за да можеш от всичките дисциплини да вземеш точки“, подчерта Радуканов, като допълни, че едно подобно състезание е доста тежко, затова наричат многобойците атлетите на атлетите.
Треньорът обясни, че това било първото участие на двамата младежи на десетобой. Предизвикателството било още по-голямо поради това, че Цветомир и Любен нямали никакъв опит в част от дисциплините, включени в многобоя. „Те досега никога не бяха хвърляли, преди два месеца за пръв път видяха какво е овчарски скок, видяха какво е диск и какво е копие. И за това време се справиха с абсолютно всичките дисциплини. Даже показаха изненадващи резултати и в хвърлянията, и въобще на всичко. И самото класиране го доказва. Тези, които са преди тях в класирането, са многобойци много отдавна и са минали през всички възрасти – под 16 години, под 18 и под 20. Не бяхме много далеч и от тях“, подчерта треньорът.
Мирослав Радуканов сподели, че особено предизвикателство била подготовката по овчарски скок, тъй като липсват подходящи условия за тренировки по тази дисциплина. Така е не само във Видин – на състезанието много от състезателите изобщо не скачали овчарски скок, а видинските момчета смело скачали, регистрирали резултат и взели точки от абсолютно всички дисциплини. „На състезанието за пръв път видяха какво е прът за овчарски скок. Нямаме прът, цената на един прът за овчарски скок е 1300 лв., затова тренирахме с мачта от яхта, която ни я даде един наш приятел. С нея тренирахме два месеца. Освен това тук, в залата, скачахме колкото да минат началната височина, която е 2 метра – толкова позволяват условията. Въпреки всичко Цветомир и Любен преодоляха не само началната височина, но и прескочиха по още една-две височини“, разказа треньорът и допълни, че за другите дисциплини имат всичко необходимо.
Любен и Цветомир са възпитаници на Математическата гимназия. Преди две години на ученическите игри заедно с отбора на училището станали на шесто място по лека атлетика в България. Това реално бил първият им досег с леката атлетика. Тази година младежите успешно са завършили средното си образование. От есента Цветомир ще бъде студент в Академията на МВР с профил „Пожарна и аварийна безопасност“, а Любен, който досега успявал да съчетава гребането с атлетиката, ще бъде първа година студент в Пловдив, в специалност „Приложна математика“.
„За първи път участвах на десетобой и съм много приятно изненадан от него. Досега съм участвал на бягания на 1500 и 800 метра. Десетобоят ми беше много приятен, защото два дни изкарваш с една и съща група момчета и запознанствата са по-лесни. На 1500 метра държах да се представя най-добре и станах втори, заради това се класирах малко по-напред. Умората беше голяма, особено първият ден на последната дисциплина - едва съм завършил, но всичко мина. Успяхме да завършим в крайна сметка, всичко беше нормално“, разказа Любен.
Той поясни, че с гребане се занимава от 8 години, но преди две години покрай състезанията за Математическата започнал да тренира и лека атлетика. „Винаги съм обичал да тичам. Но тогава започнах да се занимавам по-сериозно с този спорт, дори участвахме на няколко републикански състезания. Не знам дали ще продължа да се занимавам с лека атлетика за напред. Целта, с която отивам да уча в Пловдив, освен специалността, която си избрах и самия град, който много ми харесва, е и гребният канал, защото смятам да продължа с гребането, но ще видя дали ще продължа и с лека атлетика. Засега успявам да ги съчетавам и двете“, сподели Любен.
И Цветомир почти случайно започнал да тренира леката атлетика. „Не помня как точно се озовах тук, в залата, просто казаха, че отиваме на състезание и аз дойдох, видяха, че съм бърз и започнах да се занимавам с този спорт. Но десетобоят за мен беше нещо много ново, тъй като аз съм тичал само 100 и 200 метра, такова нещо като гюле, дискове, овчарски скокове не съм правил, но беше доста приятно изживяване. Очаквах да се представя най-добре на спринтовите дисциплини, но се разочаровах на 100-те метра – станах трети. Самото време не беше добро за мен“, разказа Цветомир. Сподели, че притеснението от новото състезание, от новата обстановка, напрежението му изиграли лоша шега. Но въпреки, че не бил удовлетворен от времето, което постигнал на 100-те метра, направил добри резултати на други дисциплини. „Изненадах се, че хвърлих копието толкова далеч, диска също. За първи път хвърлям толкова. Очаквах много повече от гюлето, но пък там не се получиха нещата. Въпреки умората, бих го повторил“, подчерта Цветомир. Той разказа, че получил предложение да тренира лека атлетика в един клуб в София и допълни, че ако има възможност да съчетава ученето в Академията на МВР с леката атлетика, ще продължи да тренира.
За Паолина Дочкова националният шампионат бил първото нейно участие на шестобой. Тя сподели, че за нея най-трудната дисциплина била 600 м. Въпреки това, направила личен резултат. „Малко съм разочарована от крайния резултат, защото 2 точки ме разделиха от четвъртото място, но това ми е първото такова състезание. Надявам се следващия път да се представя още по-добре“, заяви Паолина.
Макар самата състезателка да не е съвсем доволна, треньорът определи представянето й като перфектно и изрази мнение, че възпитаничката му е намерила своето място в леката атлетика – при многобоя. „Поли постигна лични резултати на всички дисциплини и пето място в крайното класиране. Тя постигна личен резултат на 600 м, с около 9 секунди. Аз все казвам и на нея, и на другите момичета в клуба, че всичко им е в главите. Дълга дисциплина – страх. Аз им казвам, че могат много, и те се убедиха сами от резултатите, които постигнаха, от това, което Поли постигна. Трудът се отплаща накрая. За два месеца тренировки на всичките тези дисциплини тримата съумяха да постигнат фантастични резултати. Затова казвам, че са герои“, заяви Мирослав Радуканов.
МАРИЯНА Герасимова