До броени дни започват разкопки на античната крепост Бонония

Видинското археологическо лято ще премине в дълга археологическа есен
Сподели: 
Ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров

След броени дни ще започнат археологическите разкопки в античната крепост „Бонония“. За първа година това ще се случи с държавно финансиране, след като проект на Регионален исторически музей – Видин беше високо оценен и от Министерство на културата беше отпуснато финансиране в размер на близо 20 хил. лв. Ръководител на разкопките отново ще бъде доц. д-р Здравко Димитров, заместник научен ръководител е археологът от видинския музей Ваня Ставрева.
„През миналата година открихме къде е мястото на западната порта на крепостта „Бонония“. През тази година имаме ясната цел да разкрием цялото съоръжение, което е доста добре запазено – само за миналата година имаме разкрита около два метра височина, автентична, на крепостния зид и северната страница на портата. Сега ще проучваме самия проход, южната страница на портата и двете кули, които са били до самата порта – в сегашната топография на Видин те се падат точно зад Гимназията по туризъм „Михалаки Георгиев“, обясни доц. Димитров.
Той съобщи, че кметът на община Видин д-р Цветан Ценков е поел ангажимент, че служители от общинското звено по чистота ще разчистят терена от растителност и боклуци, които граждани изхвърлят на това място. „Необходимо е обектът да бъде ограден, да се сложат табели и да се поддържа по този начин чистотата“, подчерта доц. Димитров.
Археологът съобщи, че има планове да се работи и в парцела, където е Синагогата. „Предвидили сме да заложим сондаж, който да проучи архитектурата и културните пластове на Бонония точно в района на Синагогата, което е самият център на Антична Бонония и очакваме от там да излязат резултати от I до VI век“, обясни доц. Димитров. Допълни, че досега не е извършвано проучване в парцела, където е разположена Синагогата, но през 60-те години на миналия век Йорданка Атанасова от РИМ – Видин е проучвала буквално на метри от еврейския храм. Това проучване е извършено при изкопаването на основите за блок, като една от находките тогава е баня с мозайка. „През 1965 година Йорданка Атанасова описва тази находка в един от видинските вестници. Разчитаме, надяваме се, че тази баня може да продължава и в парцела на Синагогата“, посочи доц. Димитров. „Финансирането трябва да бъде от Община Видин – говорили сме с кмета и се очаква да бъде отпуснато“, допълни археологът.
Той отбеляза, че настоящото видинско археологическо лято, което е в разгара си, ще се прелее в дълга археологическа есен. Причината са предстоящите спасителни разкопки, които ще стартират по трасето на скоростния път Видин – Ботевград, чието изграждане скоро ще започне. „През септември проучваме Бонония, а през октомври трябва да стартират и спасителните проучвания по трасето на бъдещия скоростен път. Те са финансирани от Агенция „Пътна инфраструктура“. По предварителни данни, има голям римски обект точно пред входа на село Синаговци – при проучванията ще бъде изяснено за какво става въпрос: дали е поредната вила от региона на Рациария или е голямо римско селище. Но там преди години е открита монетна находка, така че най-вероятно има голямо селище от римската епоха“, допълни доц. Здравко Димитров.