Дунавски нюанси

Видински творци със съвместна изложба в столицата, организирана от Ротари клуб – София и Ротари клуб – Видин
Сподели: 

Видински художници и скулптори – както утвърдени имена, така и млади автори – показват свои творби на съвместна изложба в зала „България“ в София. Експозицията, озаглавена „Дунавски нюанси“, е факт благодарение на Ротари клуб – София и Ротари клуб – Видин, които организират събитието.
В изложбата са включени творби на Чавдар Петров, Веселин Маринов – Нацин, Димитър Вечин, Анета Дръгушану, Бисерка Вълканова, Георги Петров, Борислава Александрова, Цецка Александрова, Васил Велков, Илиян Георгиев, Ивелин Маринов, Светлин Николаев. Представени са и картини на покойния Красимир Кръстев, предоставени от неговата съпруга.
Първоначалният план бил изложбата да бъде открита на 24 май, но въведените противоепидемични мерки попречили това да стане, обясни Игнат Игнатов, паст-президент на Ротари клуб – Видин. „Изложбата беше открита на 5 октомври. Идеята за нея е на Ротари клуб – София, който е един от най-старите в България. В този клуб членуват нашите съграждани, д-р Иван Ценов, бившият кмет на Видин, както и Петър Аврамов. Тяхна беше инициативата да направим заедно този проект, като наемем подходяща зала и се погрижим за цялата логистика“, разказа Игнат Игнатов.
Допълни, че въпросът с логистиката бил доста сложен, тъй като се наложило да се организира транспортирането от Видин до София на над 100 творби. В последствие се оказало, че няма как всички те да бъдат разположени едновременно в залата, така че било решено първоначално да бъдат изложени част от произведенията, а след като една творба се продаде, на нейно място да бъде сложена някоя от останалите.
„Радваме се, че в изложбата участват и млади автори, към чиито творби също има интерес и се купуват, което е добре, защото младите трябва да бъдат подкрепяни“, сподели Игнат Игнатов. „Идеята ни беше да представим духа на Видин, който в годините назад е бил, а и все още е един от културните центрове на България. Искахме да покажем, че не само в нашия старопрестолен град има културен живот, но и този културен живот е много богат; че тук има хора, които творят, които се вдъхновяват от Видин и които трябва да получат възможност да заразят с това вдъхновение възможно най-много почитатели на изкуството“, сподели паст-президентът на Ротари клуб – Видин.