Държавата отпуска финансиране за проучване на Античната римска крепост „Бонония“

Сподели: 
И тази година ръководител на проучването на „Бонония“ отново ще бъде доц. д-р Здравко Димитров, заместник-ръководител ще е археологът от РИМ – Видин Ваня Ставрева

Проучването на Античната римска крепост „Бонония“ във Видин ще може да продължи и тази година благодарение на подсигурено държавно финансиране. Проектът, с който Регионалният исторически музей кандидатства по програмата за финансиране на теренни археологически проучвания към Министерство на културата, беше одобрен, като получи най-много точки в своята група. „Проектът е на стойност 19 950 лв., класиран е на първо място в тази група, в която е кандидатствал, с най-голям брой точки – 57,625 т. Получава пълния размер финансиране, за което е кандидатствано“, каза за вестник „НИЕ“ Десислава Божидарова, изпълняваща длъжността директор на РИМ – Видин. 
Тя обясни, че ръководител на тазгодишното проучване на „Бонония“ отново ще бъде доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, заместник-ръководител ще е археологът от РИМ – Видин Ваня Ставрева. „Предполагам, че ще излязат много интересни резултати от тези разкопки, които да можем да покажем на видинската общественост в момента, в който бъдат почистени, обработени, идентифицирани. Защото е важно да познаваме миналото на Видин“, заяви Десислава Божидарова. 
Основната цел през тази година е да бъде изцяло проучена и документирана западната порта на крепостта „Бонония“, до която археолозите достигнаха буквално в последните дни на миналогодишните разкопки, като заедно с това бъдат извършени реставрационни и консервационни дейности на разкритите архитектурни структури. По-дългосрочната програма предвижда до 2022 година да приключи проучването на западната крепостна стена, между западната порта и Кула №8 на Античната крепост „Бонония“. След това археолозите планират да насочат вниманието си към проучването и документирането на Кула №9 и намиращата се на запад от нея северна крепостна стена. Идеята е районът да се оформи като археологически парк, който да се превърне в значима туристическа атракция.
НИЕ