,Държавен архив“ – Видин ще представи гостуващата документална изложба на 10 октомври

Изложбата ,,Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш“ е посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.
Сподели: 

Изложбата е изготвена от Държавен архив – Варна съвместно с Радио Варна. Идеята и реализацията са дело на главния редактор на Радио Варна – Веселина Божинова, а графичният дизайн на Веселина Киричева.

В изложбата са представени 14 писма от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски, разменени в периода от 2/14 дек. 1872 г., близо месец преди залавянето на Апостола (27 дек. 1872 г.) и 15/27 май 1873 г. Те са свързани със събитията в Къкрина, залавянето и гибелта на Левски.

Изложбата е нетрадиционна, защото освен да се видят писмата между Иван Драсов и Данаил Попов, могат и да се чуят. Всяко табло има отпечатан QR код, който препраща до звуков файл с подбран цитат от писмото.

От своя страна Държавен архив – Видин ще представи документални и публицистични материали от своите фондове, които са свързани с Апостола.

Заповядайте на 10 октомври 2023 г., от 17.00 ч., в изложбената зала на ,,Държавен архив“ – Видин.