Д-р Богдан Томов: В МБАЛ „Света Петка“ е създадена необходимата организация

Лекари, медицински сестри и санитари, имали контакт със заразени с коронавирус, са под карантина
Сподели: 

В МБАЛ „Света Петка“ е създадена необходимата организация. Това заяви заместник-директорът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Богдан Томов. Той съобщи обаче, че има медицински персонал, който е поставен под карантина, което създава известни трудности в работата, а цялото белодробно отделение е под карантина.
„От един месец тече ремонт на инфекциозното отделение и мога да кажа с днешна дата, че сме готови да започне да работи“, каза той. Д-р Томов определи като „недоброжелателство“ разпространените в социалните мрежи снимки на лоши условия в това отделение – според него те не показват действителното положение там. Той обясни, че в инфекциозното отделение ще бъдат лекувани пациенти с коронавирус, които са с по-лека симптоматика.
„Направихме и втора реанимация – за болни, които имат нужда от дихателна реанимация“, допълни д-р Томов, като уточни, че в момента болницата разполага с 4 респираторни апарата, очакват се още два и може би до месец ще бъдат получени още два, така че тези апарати ще станат общо 8. За лечението на заразени с коронавирус са сформирани 4 екипа, включващи лекар, медицински сестри и санитари, като екипите ще работят по график.
Има медицински персонал, поставен под карантина, съобщи още д-р Томов. „Цялото Отделение по пулмологията е поставено под карантина. Спрян е приемът. Има поставени под карантина и от Спешна помощ – един лекар, една медицинска сестра и един санитар. Нямат симптоми, просто са под карантина и не работят. Заради поставените медицински лица под карантина, се справяме много трудно. Опитваме се с наличните средства и персонал да работим“, каза д-р Томов.
НИЕ