Д-р Ваня Ставрева – втори гост в инициативата „Видинчани за пример” на НЧ „Цвят 1870”

Сподели: 

В тази инициатива ние представяме успели видинчани, които са постигнали високи упспехи в своята професионална реализация. Те са пример за подражание и са в помощ на всички вас, които избирате своя професионален път, каза в  началото на срещата секретарят на читалището Любомир Илиев.

Д-р Ставрева разказа, че на по-късен етап в живота си се свързва с археологията. Смятам, че съм пример, за това как днешното време предоставя толкова много възможности, че човек може да се реализира и дори да не намери своето от първия път, то от втория път възможности човек стига да знае какво иска и има амбицията, може да го направи, сподели още тя.

Тя сподели пред младата публика, за тръпката на неизвестното, която е неразделна част от работата на археолога.  Д-р Ставрева разказа интересни акценти от работата си и нейните интереси към праисторията. „Когато изследваме някакви периоди, за които имаме писмени източници горе-долу знаем за какво става въпрос, докато в праисторията всяка интерпретация,която правим е плод до известна степен на въображението на археолога“.

Нашият край е изключително важен за праисторията на Европейския континент, сподели още д-р Ставрева.  На база проучванията на пещерата „Козарника“, която се намира до Гара Орешец се установи, че там са открити най-старите останки от обитаването на Европа, които са датирани са на 1,4 млн., 1,6 млн. години пр.Хр.

„През миналата година възобновихме проучванията и на пещерата „Магурата“. Предстои още много работа, това което до момента сме установили, че там е имало селище, вътре в пещерата, от ранножелязната епоха, раннобронзовата епоха, среднобронзовата епоха,  но и останки, които са датирани на 50 хил. години пр. Хр.“ В нашия край са и първите земеделци, сподели още д-р Ставрева.

Д-р Ставрева разказа за едно от страничните си занимания да събира пощенски картички. „Те са един съхранен спомен, за това какво е представлявал Видин в края на 19 век и началото на 20 век. Колекцията показва, че историческите паметници заемат една малка част от картичките, вниманието на създателите е било насочено към новите сгради, новите автомобили, хората. Тези издатели са се опитали да представят Видин като един модерен, европейски град.“

Колекцията ще бъде представена на изложба в Кръстата казарма, която ще бъде достъпна три месеца. „Тези картички, носят и пресъздават духа на Видин, в онези начални години когато сме добивали облик и самочувствие“, сподели д-р Ставрева.

Оригиналите от колекцията "Картички с истории от Видин и Белоградчик" ще бъдат показани в музей Кръстата казарма от 25 март. После ще пътуват до Белоградчик и ще бъдат изложени там.