Д-р Цветан Ценков: Видин го чакат по-добри бъднини!

Новоизбраните кмет на община Видин, кметове на кметства и общински съветници положиха клетва. Генади Велков отново беше избран за председател на ОбС – Видин
Сподели: 

Новоизбраният кмет на община Видин Цветан Ценков положи клетва на церемония днес, 11 ноември. Тържествено се заклеха и кметовете на 12 населени места в общината, както и новоизбраните 33-ма общински съветници във видинския местен парламент.

Тържественото първо заседание на Общински съвет – Видин (ОбС) за мандат 2019 – 2023 г. откри областният управител Албена Георгиева, която отбеляза, че през предстоящия мандат д-р Ценков има огромната отговорност да оправдае доверието на хората. „Желая Ви мъдрост и енергия, за да отговорите на очакванията на гражданите на Видин. Работете усърдно за развитието и за просперитета на нашия град“, каза Георгиева на новия видински кмет и пожела „на добър път“ на него и на встъпващите в длъжност тридесет и трима общински съветници и дванадесетима кметове на населени места. Всички те тържествено се заклеха, че във всичките си действия ще се ръководят от интересите на гражданите на община Видин и ще работят за тяхното благоденствие.

Досегашният кмет на община Видин Огнян Ценков сподели, че преди четири години, когато в същата тази зала положил клетва, осъзнавал тежката отговорност, която поема, а днес застава с чиста съвест от свършената работа, защото за изминалите четири години във Видин са се случили хубави неща. „Уважаеми д-р Ценков, много се надявам Вие да оцените и съхраните постигнатото от мен, от моя екип и от служителите в общинската администрация. Пожелавам Ви да бъдете добър стопанин на Видин, да изпълните обещанията, които сте отправили към нашите съграждани, да бъдете кмета, който да обединява хората, да бъдете кмета, който милее за родния край. Пожелавам Ви успех“, каза бившият вече градоначалник, предавайки символите на местната власт на своя наследник на поста – д-р Цветан Ценков.

На свой ред д-р Ценков сподели, че по време на предизборната кампания не си е позволил да каже и една лоша дума срещу другите партии. „Защото смятах, че е време наистина Видин да обедини усилията на всички наши съграждани, на всички наши приятели, за да тръгне мощно напред, да надградим това, което местната администрация до този момент е направила“, заяви новият видински кмет. Той допълни, че осъзнава добре огромната отговорност, защото усеща, че надеждите, отправени към него и администрацията, която ще ръководи, са огромни – а именно, Видин да „се върне“ на картата на България, да възвърне достойнството си и да се превърне в „перлата“ на Дунава.

Д-р Ценков увери, че ще направи всичко възможно да обедини усилията на всички общински съветници, ще работи активно с всички новоизбрани кметове, независимо от партийната им принадлежност, в името на Видин. „Промяната за мен значи никаква политическа конфронтация, защото всички ние сме родени и живеем в този град и сме заинтересовани и мотивирани да живеем още по-добре и да върнем достолепието на старопрестолния Видин. Видин го чакат по-добри бъднини! Ще направя всичко по силите си, да изпълня очакванията на моите съграждани“, сподели д-р Цветан Ценков.

Благопожелание към встъпващите в длъжност новоизбрани кмет на община, кметове на населени места и общински съветници отправи и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. „За мен е радост и отговорност да Ви поздравя от името на Видинска митрополия, от името на духовенството, на православните християни и от свое име по случай избирането на новата общинска управа. Народът в община Видин Ви гласува доверие и Ви повери управлението на общината. Ние всички се надяваме и очакваме от Вас да положите усилни трудове за благоустройството и развитието на общината във всички сфери на живота – икономика, благоустройство, законност и граждански ред, социално подпомагане, образование, култура и, не на последно място, разбира се, духовност“, каза видинският владика.

Както е прието, първото заседание на новия Общински съвет ръководи най-възрастният общински съветник – Николай Цветков. Под негово ръководство беше проведен изборът на председател на местния парламент за мандат 2019 – 2023 години. Три бяха направените номинации – за Огнян Ценков от групата на ПП ГЕРБ, за Генади Велков от групата на Местна коалиция „СДС (НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС и БДС-Р)“ и за Борислав Василев от групата на „БСП за България“. При последвалото тайно гласуване за председател на Общински съвет – Видин беше избран Генади Велков, който ръководи местния парламент и през изминалите четири години – сега Велков получи подкрепата на 18 общински съветници. 7 общински съветници гласуваха за Огнян Ценков, а 8 – за Борислав Василев.

„Преди четири години казах от тази трибуна, че изборите свършиха – сега Ви казвам същото. И по време на тази едномесечна кампания, когато се срещахме и всеки защитаваше своите тези, знаех, че ще дойде този момент, когато отново ще бъдем тук, когато отново ще бъдем просто жители на град Видин. И се надявам да бъдем достойни за този вековен, величествен град“, каза Генади Велков. Той припомни, че Общинският съвет не управлява Общината, а създава условия администрацията и кметът да работят добре. „Не съм видял община, в която има противоборство между кметската администрация и Общинския съвет да е завършила добре. Надявам се, че и в този Общински съвет ние ще създадем идеални условия на администрацията да си върши работата, както беше и в предишния. Надявам се, че справедливо, умело ще управляваме общинската собственост и ще помогнем гражданите на община Видин да се почувстват малко по-добре, да се почувстват малко по-щастливи“, сподели Генади Велков.

След края на тържественото заседание, в кабинета на кмета, от където през следващите четири години ще управлява община Видин, д-р Цветан Ценков се срещна с предходния ръководен екип. В рамките на проведения разговор бившият кмет Огнян Ценков увери, че ще подкрепят всичко, което е важно за посоката на развитие на Видин, а новият кмет Цветан Ценков увери, че ще надгражда постигнатото от своя предходник в името на постигането на още по-големи успехи за Видин. А първата задача на д-р Ценков ще е извършване на финансов одит на Общината и запознаване в детайли с проектите, които предстоят да бъдат финализирани или тепърва стартирани.

НИЕ

Повече снимки тук: https://www.facebook.com/pg/Vestniknie/photos/?tab=album&album_id=267538...