Д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин: Като опознавам ситуацията, в която се намира Видин, все повече се мотивирам да туря ред

Сподели: 

„НИЕ“: Д-р Ценков, успяхте ли вече да добиете представа за ситуацията, в която поемате Община Видин?
Д-р Цветан Ценков: Разбира се. За осем работни дни успях да се запозная с доста неща. В очите на много видинчани съм само лекар, но аз имам много опит в управлението, включително на държавата. И виждам много проблеми, които другия месец, с новата структура на общинската администрация, ще наместим. Ще дам само един пример. Днес при мен дойде служител в Общината – младши експерт, който се занимава като почнем от организация на транспорта и стигнем до туризма, което за мен е нелогично.
По отношение на одита на Община Видин, оказа се, че от 2005 година не е правен цялостен одит. Затова съвсем официално сме поискали с писмо не за регулярен одит, а за цялостен одит на Общината да влезе Сметната палата. Направили сме всичко възможно в началото на следващата календарна година, надявам се още от януари месец, този процес да започне. И каквито нарушения има, да бъдат подадени към съответните компетентни органи – било то Прокуратура, било то Икономическа полиция. Така видинчани ще знаят, може би до средата на зимата, каква реално е ситуацията в Община Видин. Не че аз имам някакви съмнения, че някой е вършил нещо незаконно – просто такъв е редът, трябва да се направи един цялостен одит, за да се види каква е ситуацията в Общината.
В заключение ще кажа, че най-важно е да се оправи структурата на администрацията, така че тя да е мобилна и работеща. Защото доста нелогични неща виждам.
Първата крачка, която ще направя още преди Нова година, е да дадем предизвестия на всички пенсионери, които работят в Общината. Защото трябва да дадем път на младите хора. Това не е злонамерен акт от моя страна. Смятам, че трябва да направим така, че млади хора да остават във Видин, а защо не и да се завръщат тук, да могат да си намерят работа и да имат шанс за развитие.
„НИЕ“: Каква ще е новата структура на общинската администрация, която ще предложите?
Д-р Ценков: Тепърва ще я обсъждаме – и политически, и с общинските съветници, и с председателя на Общинския съвет. Но трябва да я приемем на заседанието на Общински съвет през декември. Трябва да се оптимизира работата в Общината – това ми е крайната цел. Защото виждам, че не са виновни хората, а са виновни редът, правилата, които трябва да ги променим, така че да стимулираме хората.
Чрез оптимизацията на работата ще целим и повишаване на заплатите на служителите – много са ниски заплатите във Видин и в частност, в общинската администрация. Не е нормално да даваме милиони – около 9 млн. лв., за външни услуги, по всички направления, пък нашите служители да са с такова ниско заплащане. Искам това да се промени. И ще търсим всички законови средства.
Оказа се, че в Община Видин работи ландшафтен дизайнер, само че никой не му е дал възможност да се изяви. Защото това го прави частна фирма. Как го прави е друга тема. Тепърва Общински съвет трябва да вземе решение как иска да продължим – защото това не зависи от кмета, зависи от хората в Общинския съвет. Ако те кажат тази дейност да я поеме Общината, аз ще спазя, ако кажат обаче да продължи както досега, пак ще го спазя, но ще го кажа ясно на видинските граждани.
Това, което ще призова още на следващото заседание на Общински съвет е да има публичност в неговата работа. Разговарях с една фирма, която евентуално да ни помогне да направим залата на Общинския съвет модерна – с монитори, с пултове за електронно гласуване. Това ще бъде факт.
„НИЕ“: Вече са ясни имената на част от хората в ръководния екип на Община Видин. Кога ще бъдат обявени имената на всички членове на Вашия екип?
Д-р Ценков: Вече има решение по отношение на заместник-кмета по строителство – тази позиция ще заема Светослав Скорчев. Решението е официално, консултирал съм се с политическите сили. Целта ми е да не е от нито едно от строителните лобита. Аз няма да стана заложник на никого, това трябва да е ясно, единствено ще се съобразя с политическите партии, които носят политическата отговорност за развитието на региона – това са и ГЕРБ, това са и БСП, това са и ДПС, и патриотите.
След като хората ми гласуваха доверие, аз не съм кмет на една или друга политическа партия, аз съм кмет на всички жители на община Видин и смятам да им покажа, че може да няма политиканстване, а да има работа в полза на общината и на хората. Вярвам, че съгражданите ми вече виждат това.
Затова и веднага отидох на среща с премиера г-н Борисов. Неслучайно проведох среща и с министъра на здравеопазването, а преди това – с г-жа Дариткова, като шеф на парламентарната група на ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание.
„НИЕ“: Със сигурност тема на тези разговори е ситуацията във видинската болница?
Д-р Ценков: Видинската болница иска съвсем друго отношение и развитие. Там нещата са катастрофални по отношение на кадрите. Идеята, като крайна цел, е под егидата на медицинските университети в Крайова и в София болницата да се превърне в първата, като пилотен проект, международна болница със смесени екипи от София и от Румъния, които да работят и да дават всички възможности нашите съграждани да получават качествено лечение тук, на територията на Видин. Ще се опитам да вдигнем статута на болницата – може би догодина, с цел тук да специализират млади хора.
„НИЕ“: Казахте, че вече сте се срещнал с премиера Бойко Борисов – една публикувана във „Фейсбук“ Ваша снимка с министър-председателя предизвика доста коментари.
Д-р Ценков: За Вашите читатели трябва да е ясно, че аз с премиера Борисов се познавам от над 20 години – ние сме работили, както казва той, прекрасно и аз му казах, че пак ще работим така. Аз не съм непознат за българските политици човек. Иначе спекулациите от сорта, че видинчани били избрали кмета на ГЕРБ – това са глупости! Аз съм членувал единствено и само в НДСВ, а тогава, да припомня, настоящият премиер беше главен секретар на МВР.
ГЕРБ си имат своя национална политика, която спазват. Но една от партиите, която ме издигна, е коалиционен партньор на ГЕРБ. Какво по-хубаво от това премиерът да ме познава и да помага на Видин – какъвто ангажимент той е поел? Аз мога само да се радвам, че се познавам с премиера, а кой какви спекулации прави – това хич не ме интересува! Кметът е длъжен да работи с Правителството. Докога ще избираме партийни кметове? Аз лично няма да съм такъв кмет, и съм го заявил. Познавам и хората от ДПС, като се почне от почетния председател г-н Доган и се стигне до Хасан Адемов, например. С тези хора съм работил. Това значи ли, че съм от ДПС? А с г-жа Нинова като преди 10 години работехме в Националната здравна каса, това прави ли ме от БСП?
Не мога да разбера как някои хора могат да мислят толкова първично – те виждат черно и бяло, виждат чушки и домати, а не виждат краставиците в салатата. Време е да престанем с такъв вид мислене, защото заради това сме се докарали дотук!
Аз лично няма да съм такъв кмет – дали това ще се хареса на всички, не се интересувам. Ще докажа, че Видин може да е различен. Да съм кмет не ми е било цел в живота. Но сега, като виждам ситуацията, в която се намира градът – като почнете от състоянието на градинките, минете през чистотата, състоянието на междублоковите пространства, на спортните площадки, проблемите в спорта…, да не изброявам всичко, все повече се мотивирам да туря ред в цялата система.
„НИЕ“: Казвате проблемите в спорта – преди изборите имаше притеснения, че едва ли не ако бъде избран друг кмет, ще спрат общинските субсидии за спортните клубове.
Д-р Ценков: Така могат да мислят само елементарни хора. Ядосвам се, когато се бръщолеви по дадени теми – а подобно е отношението на много хора към проблемите в спорта. Проблемите са в две посоки – едната е материално-техническата база, а втората е по какъв начин Общината да стимулира и да финансира законно, подчертавам думата „законно“, спорта. Приключи ерата на даване на пари на калпак – Общината, през Общински съвет да гласува един бюджет, а след това някой да разпределя по смисъла давам на един 10 хил. лв., друг го харесвам повече, ето 20 хил. лв. за него. Това приключи! Ще има строга финансова дисциплина.
Дори смятам да направя общинска федерация по спорт „Бдин“ – това да бъде шапката. След това надолу да видим кои са треньорите – ако трябва да им плащаме заплати, за да не трябва децата да заплащат такси. Второ, да видим как ще стимулираме масовия спорт – много е важно да изведем децата от заседналия начин на живот. На следващо място, дайте да видим как да облечем с екипи тези деца и колко ще ни струва това за всички спортове. После, дайте да видим кои от тези деца участват в спортния календар на общината, на областта, на държавата, както и на балканско, европейско и световно ниво. И оттук-натам да видим какво е необходимо за материално-техническата база. Недопустимо е да има лично отношение, каквото имаше към Вартан Папикян – тридесет деца са се сврели в една миша дупка, без проветрение, защото някой не харесва треньора им. Тази ера приключи!
Имаме достатъчно елитни спортисти, треньори, които ще си дадат мнението за необходимото за развитието на всеки един спорт. Ние пък достатъчно много неща можем да направим, дори и с малкото средства, с които разполагаме. Трябва да видим и какви са националните програми в Министерство на младежта и спорта. И така да вървим напред. Тепърва ще имаме срещи с треньорите на спортните клубове, с учителите по физическо възпитание и спорт, с директорите на училища, за да отворим широко вратата пред нашите деца да спортуват.
„НИЕ“: А каква е ситуацията по отношение на проектите, които ще трябва да финализирате или тепърва ще стартира реализацията им?
Д-р Ценков: Преди да Ви приема за интервюто при мен бяха от фирмата, която осъществява надзор по проекта за площада – до 29-ти трябва да приключим с плащанията. Оттук нататък очаква се да се продължи за следващата година реконструкцията на пешеходната зона в частта покрай пазара до полицията. Тоест, ние не сме екип, който идва, за да се спре нещо, напротив – ние искаме да продължим и надградим постигнатото.
Например, ремонтът на сградата на театъра ще приключи, но тепърва трябва да помислим за календара на видинския драматичен театър. Как този театър да започне активно да „живее“ не само в своята сграда, но и да започне да посещава Дунавци, Градец, Капитановци, Покрайна... Защо да не бъдат правени и там представления? Там не живеят втора ръка хора – хората, живеещи извън град Видин също са жадни за култура.
Връщайки се на Вашия въпрос, целта на екипа в момента е не само да продължи проектите и да спазим съответните срокове, но и да подготвим масирано проектни възможности за следващите четири години – това ще е фокусът следващата година. По отношение на работата по проекти аз смятам, че Видин има огромен потенциал. Затова във вторник в 11 часа съм свикал, под егидата на Търговско-промишлената палата, Бизнес инкубатор и всички неправителствени организации да дойдат да говорим как Общината би могла да си партнира по проекти.
Отделно, смятам да инициирам създаването на две асоциации – една на кметовете в Северозападна България, а другата да бъде направена с кметовете на Зайчар, Неготин, Крайова, Калафат, с цел тези две асоциации да заработят много мащабно по трансграничните програми и по Дунавската стратегия, за промяната на Северозапада.
Стартира изграждането на магистралата от Видин до Ботевград, но ни предстои да лобираме за тунел под Петрохан. Като създадем асоциация на общините от Северозапада, идеята ще бъде да натискаме Правителството в националните стратегически документи да залегнат всички необходими големи инфраструктурни проекти в Северозапада.
„НИЕ“: Вярвате ли, че наистина е възможно да се преодолее този синдром, дали ще го наречем „балкански“, или по друг начин, всеки кмет да „дърпа чергата“ към своята община?
Д-р Ценков: Такова мислене го има в цял свят – не си мислете, че това е само „балкански“ синдром. Въпросът е да намерим къде се пресичат интересите на всички ни – и аз смятам, че това е в инфраструктурата, както и в необходимостта от създаване на производства, които да увеличат заетостта на хората и да им дадат шанс за добър живот. В това отношение Видин много изостава – при нас няма дори едно голямо предприятие, което да даде шанс на видинчани тук да си живеят и да се изхранват.
Към Видин има наистина сериозен интерес от страна на инвеститори. Нека обаче да не избързваме, да не даваме напразни надежди. Но, надявам се, още от догодина да се усети промяна – нещата не зависят само от кмета, но той е длъжен да направи всичко възможно инвеститорите да се появят.
„НИЕ“: Доста трудни задачи Ви предстоят.
Д-р Ценков: Няма да е лесно. Всичко зависи от това как ще се организираме.
Сега се ръчкат кой ще бъде кметски наместник – аз им казах нека хората да си кажат, стига с тези личностни отношения, нека хората да преценят, като тези, които са работили добре, нека да останат. Но аз лично ще работя с всички новоизбрани кметове – няма никакво значение за мен кой от тях от листата на коя партия е избран.
Гражданите в крайна сметка избират хора, които да им слугуват – аз винаги съм казвал, че кметът е слуга на хората. Той трябва да се погрижи за добрия живот на хората, което касае подобряване на жизнената среда и на сигурността и повишаване на приходите. Не е лесно, но не е невъзможно това да се случи.
„НИЕ“: Наближават празници, как ще направите така, че във Видин наистина да се усети празничният дух?
Д-р Ценков: Организирал съм да пратят един ТИР с помощи от Швейцария – около 10 декември ще пристигне, да раздадем топли дрехи на социално-слаби хора.
Освен това едни наши деца искат, по тяхна собствена инициатива, която Общината ще подкрепи, да изградим празнични пазари, с красиви къщички, както е във Виена, в Крайова, а и във Враца. Това са го подхванали наши деца, които са се върнали от София, защото им харесва Видин. Засега ще го направим в три календарни дни точно преди Коледа, като идеята е това да стане една традиция. Разговарял съм с потенциални спонсори за това как бихме могли да украсим града по-добре. Искам най-късно до 10 декември градът да грейне предпразнично.
НИЕ