Д-р Ценков печели втори мандат във Видин

Сподели: 

Д-р Цветан Ценков постигна победа на втория тур на изборите за кмет на община. Така досегашният градоначалник получи категоричната подкрепа на видинските граждани, за да продължи да управлява общината и през следващите четири години. Резултатите при 100% обработени протоколи на секционни избирателни комисии красноречиво говорят за това – според тях за д-р Ценков са гласували 57,28% от упражнилите правото си на вот в изборния ден или 9389 души. Далеч назад остава кандидатът на ГЕРБ Александър Матеев, за когото гласуваха 6543-ма души. 

Сравнението на резултатите на двамата кандидати с тези от преди една седмица показва, че на втория тур д-р Ценков получава с около 2100 гласа повече (на първия тур той е подкрепен от близо 7300 души). Още повече подобрява резултата си Александър Матеев – на първия тур за него гласуват 3739 жители на общината, а на балотажа гласовете му са с около 2500 повече. Това обаче се оказва недостатъчно, за да поднесе изненада и да победи д-р Ценков, който се поздрави с победата и на първия тур на 29 октомври. 

„В следващите 4 години предстои много работа. Трябва да се сплоти общинския съвет, да се преговаря с всички политически партии. Много е важно да се обединим в името на Видин", заяви в първия си коментар след края на изборния ден д-р Цветан Ценков.

По-ниска беше избирателната активност на втория тур на местния вот в община Видин. До урните отидоха малко над 32% от гласоподавателите или 16 875 души. За сравнение, на първия тур активността беше близо 39% (над 20 300 гласували).