Еврокомисарят Елиза Ферейра посети Видин

Сподели: 

Еврокомисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра бе на посещение във Видин на 9 юни. Тя бе придружавана от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и заместник-министъра на МРРБ Деляна Иванова. Във Видин те проведоха среща с кмета на общината д-р Цветан Ценков, като обсъдиха различни важни теми, една от които – необходимите инвестиции за развитие на инфраструктурата във Видин и Северозапада.
„Тъй като моят ресор е кохезионна политика и реформи, за мен беше много важно да дойда във Видин. Целта ми е да посещавам населени места извън столиците на държавите. Радвам се, че съм тук и имам възможност да разбера лично от Вас каква е визията Ви не само за развитието на града, но и на региона“, каза  Ферейра в началото на срещата с кмета.
От своя страна д-р Ценков я запозна с проблемите, чието разрешаване в момента е наложително и изрази надежда, че еврокомисарят ще подкрепи развитието на града и региона. Той постави въпроса за липсата на добра инфраструктура и забавянето на строителството на пътя Видин-Ботевград. Г-жа Ферейра отбеляза, че се е убедила сама в необходимостта от спешното разрешаване на този проблем, пътувайки от София до Видин. Вицепремиерът Гроздан Караджов посочи, че нашият град има много голям потенциал, традиции и култура, но наистина трябва да се реши въпросът с инфраструктурата чрез изграждане на скоростен път и на скоростна ж.п. линия. Той каза още, че е водил разговори с румънски министри относно общи действия за подобряване на инфраструктурата в трансграничния регион.
В тази връзка по време на срещата бе обсъдено изграждането на изцяло нова магистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2. За реализацията на проекта, който ще улесни значително транзитния трафик и ще даде тласък на развитието на  икономиката на България, Румъния и Гърция, е необходимо да бъдат изградени около 200 км участъци в Румъния и още толкова от българска страна, включвайки пробиването на тунел под Петрохан и завършване на  липсващия участък от АМ „Струма“ в Кресненското дефиле. Министър Караджов посочи, че това ще бъде най-прекият път към пристанищата на Бяло море, а и важен транспортен коридор, който е достатъчно натоварен и в момента. По думите му към проекта има интерес от Гърция и Румъния. Еврокомисар Ферейра приветства идеята и насърчи трите държави да работят за създаването на  общ  проект, за който да се търси финансиране.
По време на срещата д-р Цветан Ценков запозна накратко г-жа Ферейра с историята на старопрестолен Видин. Кметът разказа, че в недалечното минало в нашия град е имало добре развита и тежка, и лека промишленост. Стремежът на общинското ръководство е тези традиции да бъдат възвърнати, включително в овощарството и зеленчукопроизводството. „Искаме да създадем Балканска плодово-зеленчукова борса. Имаме разработен проект за обособяването на цялата зона от Крайова, през Видин до Зайчар като свободна индустриална зона и да привличаме инвеститори“ – отбеляза кметът. Той сподели  за богатството от минерални води, с което Видин разполага и за предприетите стъпки за реалното използване на този природен ресурс.
Елиза Ферейра обобщи, че инфраструктурата е необходима, но не е достатъчна сама по себе си за постигане на ускорено развитие, а са нужни и инвестиции във ВиК услугите, в зелена енергия и др. В момента сме в период на най-големи публични инвестиции в България, подчерта еврокомисарят. Страната ни ще получи общо 17 милиарда евро от кохезионните фондове в периода 2021-2027 г. и от Плана за възстановяване и устойчивост, като значителна част от тях, по решение на българското правителство, ще бъдат инвестирани в по-слабо развитите региони като Северозапада, отбеляза Елиза Ферейра.
Програмата на еврокомисаря продължи с разходка по централната пешеходна зона, чиято основна реконструкция бе осъществена по проект на Община Видин, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., на обща стойност 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. - европейско финансиране.
По-късно гостите влязоха в най-старото видинско училище – СУ „Цар Симеон Велики“, чиято сграда бе обновена също по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин”, на обща стойност почти 17 милиона лв. Директорът Ирена Гъркова запозна гостите с историята на учебното заведение и разказа как е реализиран проектът и какви са ползите от него. Елиза Ферейра и останалите гости изразиха огромното си възхищение от видяното.
Делегацията посети и друг важен обект, изграден с европейско финансиране – пречиствателната станция за отпадъчни води.
Визитата във Видин включваше и посещение на средновековната крепост „Баба Вида“.