Етажерка на Иванка Ботева – дъщерята на Христо Ботев, дариха на архива във Видин

Ценната вещ беше предоставена на архива от етнографа Нинко Заяков
Сподели: 

Ден след като почетохме паметта на Христо Ботев, Държавен архив – Видин получи ценно дарение, косвено свързано с големия поет и революционер. Етнографът и почетен гражданин на Видин Нинко Заяков дари на архива етажерка за книги, която е била собственост на Иванка Христова Ботева – дъщерята на Христо Ботев. Именно във Видин Иванка се запознава със своя съпруг Стоян Христов. Нинко Заяков разказа как етажерката е станала негово притежание (виж долу в текста). Сдобил се с нея през 1957 година – подарили му я съпругът на Иванка Ботева – Стоян Христов, и неговата втора съпруга, за която той се жени след смъртта на Иванка при раждане. 

Началникът на видинския архив Светлана Кръстева сърдено благодари за ценното дарение. „Тази етажерка, тя е тясно свързана с Видин, със семейството на Иванка Ботева, тук се е зародило познанството между Стоян Христов и Иванка Ботева и тя трябва да остане като свидетелство за по-младото поколение, че българите, които отиват, учат, подготвят се за своя житейски, професионален път в чужбина, трябва да се завърнат и работят за родината, за България. А това послание г-н Заяков ни предложи това дарение“, каза Светлана Кръстева.

Етажерката е поставена при входа на читалнята на архива, над нея информационно табло разказва накратко за срещата на Иванка Ботева и съпруга й Стоян Христов във Видин. Тя ще се ползва за представяне на издания на Държавна агенция „Архиви“ и друга научна и справочна литература.

При предаването на дарението Нинко Заяков разказа как се сдобива с етажерката: 

„Една вечер излизам от Народната библиотека – бях студент трета година. Излязох 9 часа, когато затвориха библиотеката – една поледица страхотна, и валеше един много ситен дъжд. И, моля ви се, отсреща по тротоара виждам един по-висок от мен човек и той буташе в ръцете си тази етажерка. Хлъзгаво, страшно… Аз отидох, хванах го под ръка и така продължихме по „Оборище“ надолу. Не говорим. То и не можем да говорим, защото внимаваш къде стъпваш, да не паднеш. И така стигаме до един току що построен нов блок и там пред входа на блока свети една лампа и там една жена, която сякаш излиза от някакъв стар албум – облечена както някога са били облечени старите българки. Това се оказа дъщерята на Стоян Христов от неговата втора жена: след смъртта на Иванка той се жени за нея, а те били приятелки преди нейната смърт, тя умира при раждане. И тази етажерка прибрахме я… И тя като я прегърна и започна: „Иванке, Иванке…“, беше рев, беше сълзи. Онемях. Коя е тази Иванка? Какво общо има етажерката с тази Иванка? А тя била на Иванка Христова Ботева. Беше късно, някъде след 10 часа. Аз трябваше да се прибера, живеехме на „Подуене“. Те ме помолиха и аз обещах да им гостувам. И така две години продължи моето редовно гостуване при тях, две години те ме посрещаха с особена радост… И когато завърших, аз отивам да си взема сбогом с тях. И на прощаване видях етажерката, но бях сигурен, че там я държат, в хола. Казах, че си заминавам. И тогава той, чичо Стоян казва, тази етажерка решихме и я подаряваме на теб. И ето, 67 години тя е била с мен“, разказа Нинко Заяков. 

Сн.: Държавен архив – Видин