Жалби и сигнали валят в началото на мандата на Общински съвет – Видин

Твърденията са, че изборът на председател на местния парламент е незаконосъобразен, а общински съветник е гласувал под принуда
Сподели: 

Скандали бележат началото на мандата на новия Общински съвет във Видин. В основата стоят обвинения, че изборът на председател на местния парламент – припомняме, че на проведеното преди дни заседание за председател беше избран Светослав Славчев, е извършен незаконно, чрез натиск към определени общински съветници. Заваляха и жалби и сигнали към органите на реда и прокуратурата.

До това се стигна след като от ГЕРБ – Видин обявиха, че общинските съветници от тяхната групата са подали сигнал до прокуратурата и областния управител за грубо нарушаване на закона, както и за действия, санкционирани в Наказателния кодекс, с които изборът за председател на Общинския съвет (ОбС) е незаконен. От пресцентъра на партията разпространиха съобщение, в което се твърди, че на проведеното заседание на 24 ноември т.г. е осъществен контролиран вот с белязани бюлетини, което е отразено в протокола по избора от представителя на ГЕРБ в комисията Тихомир Станчев. В сигнала е посочено още, че отварянето на изборната урна и изваждането на пликовете се е извършило от Борислава Борисова и Тихомир Станчев в отсъствието на третия член на комисията – Калин Петров. При отварянето на пликовете с бюлетини Тихомир Станчев констатирал, че два от пликовете, съдържащи бюлетини за Светослав Славчев, са маркирани от вътрешната страна на капаците на пликовете с поставени точки с химикал, твърдят още от партийната централа.

От ГЕРБ заявяват също така, че общинският съветник Иванела Илиева е била заплашвана и принуждавана да гласува по определен начин. Тя е трябвало да докаже, че вотът й е правилен с поставяне на точка от вътрешната страна на капака на плика. Всички посочени в сигнала факти и събития са извършени публично пред длъжностни лица и граждани, присъствали на заседанието на ОбС, поясняват от ГЕРБ.
Последва позиция до медиите и от самата Иванела Илиева, която съобщи, че е подала сигнал срещу председателя на общинската организация на БСП във Видин Найден Йонов. Тя твърди, че е била принуждавана и заплашвана, за да гласува именно за Светослав Славчев, като докаже това чрез белязване на плика с нейния вот. Иванела Илиева отправя и други обвинения, а именно за: „проявена агресия, състояща се в отправени заплахи за живота, здравето и сигурността ми от страна на лицето Найден Йонов“. Общинската съветничка заявява освен това, че още на 24 ноември е дала показания за случилото се в Областната дирекция на МВР във Видин, а оттогава не води нормален живот и се страхува за здравето и живота на семейството и близките си. Иванела Илиева обявява, че е подала и уведомление, че напуска БСП и мотивира това: „Не смятам, че имам място в структура управлявана по такъв начин, от такива хора. Явно са забравили или не знаят какви са идеите и целите на Българска Социалистическа Партия“, както се посочва в уведомлението на общинската съветничка. По-късно тя заяви, чрез социалните мрежи, че остава в Общинския съвет като независим съветник.

Последва ответна реакция от самия Найден Йонов, който на пресконференция съобщи, че БСП подготвя 2 дела срещу общински съветник от партията във Видин, а казусът стана причина и за свикване на пленум на партийната организация. Найден Йонов категорично отхвърли обвиненията за заплахи. „Обвиненията, директни, които тя споделя през платформите, социалните, че партията използва прийоми, порядки от 90-те, са абсолютно необоснователни. Срещу съветник Илиева най-вероятно тази седмица ще бъде заведено дело за уронване на престижа на партията. Второто дело, което ще бъде заведено срещу съветник Илиева е лично от мен за уронване имиджа на председателя на партията. Внушаване на лъжливи твърдения през медии на обществото са недопустими“, заяви Йонов.

А на този фон новоизбраният председател на Общинския съвет Светослав Славчев обяви, че свиква първо редовно заседание на местния парламент. На него за пореден път ще бъде предложен за одобрение проектът за бюджет на Община Видин за 2023 година, който на два пъти предходният състав на Общинския съвет не гласува. Дали третия път ще е за щастие, предстои да видим. На фона на описаната по-горе лавина от жалби обаче сигурното е, че дебатите ще бъдат напрегнати и едва ли ще се ограничат единственото до предложенията, включени в дневния ред. А той предвижда избор на заместник-председатели, както и определяне на състава на постоянните комисии и на техните председатели.

НИЕ