Жители на видински селища пресъздадоха народните традиции на Трифон Зарезан

Сподели: 

Жители на видински селища пресъздадоха народните традиции на Трифон Зарезан. За да почетат големия празник на 14 февруари, кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова гостуваха първо в село Синаговци. Посрещна ги кметският наместник Марио Симовонян, читалищни дейци и жители на населеното място. Всички заедно се отправиха към дома на Виолета Рангелова, където бе отслужен водосвет и извършен ритуала „зарязване“. Д-р Ценков отряза лозовите пръчки и пожела на всички да бъдат здрави, а годината – спорна и плодородна. В Синаговци празникът се организира от Кметството и местното читалище „Наука – 1925“.
По-късно д-р Цветан Ценков и Борислава Борисова се включиха в честването на Трифон Зарезан в град Дунавци. Кметът Димо Скорчев приветства гостите с „добре дошли“ и поведе хоро под звуците на духова музика. Там също бе спазена народната традиция, като хората се събраха в двора на къщата на Милчо Димитров. Край лозовите насаждения бе извършен водосвет и отправени поздравления с пожелание за богата реколта. Скорчев благодари на гостите от името на всички жители за вниманието и грижите, които ръководството на Община Видин полага както за Дунавци, така и за останалите населени места. Той изрази удовлетворението си и от факта, че тази година кметството и Народно читалище „Светлина - 1922“ за първи път организират заедно този хубав празник и започват да обединяват усилия и да работят в една посока.
Видинският кмет пръв заряза лозето на стопанина, като изрази надежда, че ще се роди много грозде. Той заяви, че „виното е дар от Бога“, почитано още от нашите  древни предци.
Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова уважи празника в село Дружба, където бе посрещната от кметския наместник Иванка Цветанова и председателя на читалище „Постоянство 1927" Захари Сандов. От центъра на селото, под звуците на духова музика, жителите се отправиха към дома на бай Крум, където отец Емил отслужи водосвет. Десислава Тодорова поздрави присъстващите и прочете поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков. Домакинът направи ритуално зарязване, а Тодорова поля лозята за здраве и берекет.
След официалната част се проведе конкурс за най-пивко домашно вино. Тричленно жури единодушно присъди първото място на секретаря на читалището Нивелина Николова. Второто и третото място завоюваха вината на Лиляна Андреева и Златина Миткова.
Днес д-р Цветан Ценков изпрати поздравителни адреси до кметовете и ръководствата на читалищата на всички селища в община Видин, където отбелязват празника Трифон Зарезан. Той ги приветства за хубавата инициатива, която обединява хората и ги прави съпричастни към православните ни традиции и християнските семейни ценности.
Общинска пресслужба