Завърши пълната промяна на 22 общински жилища в Монтана

Сподели: 

В напълно нова среда живеят 77 души в Монтана, които са наематели на общински жилища. Обновените социалните квартири се намират в ж.к. „Младост“ 1 и в 2 в град Монтана – 11 гарсониери, 10 двустайни апартамента и 1 тристаен, обитавани от възрастни мъже и жени със здравословни проблеми, хора от уязвими групи, социално слаби родители с деца. Извършените дейности включват вътрешен ремонт на жилищата, като освен това подменени мебелите и домакинските електроуреди в тях.
„Това беше труден процес, но направихме правилния избор да ремонтираме съществуващи жилища, вместо да строим нови“, заяви кметът на община Монтана Златко Живков. :Наемателите живееха при много неблагоприятни условия. Повечето от тях са хора, които трудно могат да си платят текущите сметки. Помещенията бяха в лошо състояние от дългогодишна експлоатация. Сега те са променени, ремонтирани,  осъвременени и по-уютни. Благодарността, която видях в очите на хората, оправдава всичките ни усилия“, допълни той.
Ремонтът на общинските жилища е извършен по проект за осигуряване на съвременни социални жилища, финансиран от оперативна програма „Региони в растеж“ в изпълнение на интегрирания план за градско възстановяване развитие на Монтана. Инвестицията е в размер на 1 милион 144 хиляди лева, като от тях 1 милион 24 хиляди лева е безвъзмездна финансова помощ, останалите са собствен принос на Община Монтана.