Задават се тежки решения в образователната система във Видин

Върви ли се към преструктуриране на средни училища в основни и още намаляване на профилирани паралелки?
Сподели: 

На хоризонта се задават тежки решения, които ще трябват да бъдат взети във видинската образователната система във връзка с приема в гимназии. И този хоризонт все повече се приближава. Всъщност още следващата учебна година ще трябва да бъдат взети сериозни, и доста трудни за въвеждане мерки, за да бъде постигнат прием, какъвто Министерство на образованието иска – със силен приоритет на професионалното образование пред профилираното. Това стана ясно на организираната от Регионално управление на образованието – Видин (РУО) работна среща на тема „Държавният план-прием по професии в съответствие с потребностите на пазара на труда“, която се проведе на 11 декември.

Целеви стойности за област Видин: 60% от общия брой ученици да се обучават в професионални паралелки

В началото на работната среща началникът на РУО – Видин Веселка Асенова представи тенденциите при изпълнението на държавния план-прием в област Видин след завършен седми клас и указанията, дадени от Министерство на образованието. Веселка Асенова обясни, че през настоящата учебна година са реализирани 17 професионални паралелки, в които са обхванати общо 373 ученици или близо 90 ученици по-малко от планираните. „Министерството изисква реализацията на план-приема в професионалното образование да е на брой ученици, а не на брой паралелки, което означава, че ние не сме се справили добре с реализацията на план-приема при професионалното образование. Което означава, че тази година трябва да заложим на професионални паралелки и то такива, които са търсени и искани от нашите ученици и необходими на бизнеса“, отбеляза Веселка Асенова.
Началникът на РУО – Видин обясни, че специално за област Видин целевата стойност, зададена от Министерство на образованието, е 60% от общия брой ученици да се обучават в профилирани гимназии и паралелки с професионална подготовка. „Задачата ни е изключително сериозна. Ние сме смятали, при 700 ученици в област Видин, които се очаква да кандидатстват в 8 клас през следващата учебна година, 420 трябва да бъдат в професионални паралелки“, обясни началникът на РУО – Видин.

Румяна Петрова, директор на ППМГ: Искам да попитам колко плаща бизнесът на квалифицирани и висококвалифицирани специалисти

Директорката на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ Румяна Петрова, заяви, че през настоящата учебна година училището е изпълнило на 100% заявения план прием и за следващата година ще бъде поискан същият прием. Още повече че паралелките, които училището предлага, са от т.нар. STEM-профили. „Аз бих искала да се обърна, ако тук има представители на бизнеса, защото наистина има търсене на кадри в нашия район, и да попитам колко плаща бизнесът на квалифицирани и висококвалифицирани специалисти, за да ги задържи и да накара професионалните гимназии да подготвят такива кадри“, попита Румяна  Петрова. Отговор обаче не получи. Просто защото на работната среща, на която се обсъждаше как да бъдат осигурени кадри за бизнеса във Видинско нямаше нито един представител на този бизнес.

Евлогия Манджукова, директор на ПГТ „Михалаки Георгиев“: Ние нямаме обратен ход – дайте да видим кой е полезният ход

„Профилирано и професионално образование не сме противници. Има обаче един документ – Стратегия 2020, където в частта образование още през 2016 г. е заложено, че в края на 2020 година 70% от учениците, обучаващи се в средно образование, трябва да завършват с придобиване на някаква професия. Така че ние нямаме обратен ход – дайте да видим кой е полезният ход“, призова Евлогия Манджукова, директорка на Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ – Видин, която също заяви, че няма намерение да иска увеличение или промяна на план-приема, който е реализиран за настоящата учебна година.
Евлогия Манджукова обясни, че специално тя не е имала проблеми с реализацията на приема, проблем обаче е да бъдат осигурени пълноценно производствени практики на обучаемите – тъй като това няма как да се случи във Видин, възпитаниците на ПГТ „Михалаки Георгиев“ карат практиката си на българското Черноморие. „Нашите ученици се реализират. Друг е въпросът, че не се връщат във Видин. Но това едва ли е въпрос, който опира само до училището. Защото и висшистите не се връщат във Видин“, отбеляза директорката на ПГТ „Михалаки Георгиев“.

Мариета Георгиева, директор на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“: Да се прави непременно професионално образование в училища в малките населени места крие известен риск

„Наистина няма логика да съществуват някои от средните училища“, коментира Мариета Георгиева, директор на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Георгиева изрази обаче притеснение и как на практика ще бъде реализирано решението в средните училища в малките населени места да се прави непременно и само професионално образование. „На някои места това е добре, но на други места има известен риск. Защото професионално образование се прави трудно – то изисква изключителна база, изисква много добра квалификация и изисква реални работни места“, каза директорката на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“. „При нас тези проблеми ги няма. За разлика от тези малки училища, които тепърва се опитват да „прохождат“ с по 10-15 деца, което не позволява да имаш набор от специалисти, които да правят професионалното обучение – ти трябва да го сглобиш с един учител и да го правиш вътре в училище: без опит, без практика, без работодателска подкрепа, без възможности за реална практика. Няма как по този начин да се получи смислено професионално образование“, коментира Мариета Георгиева.

Любомир Георгиев, директор на ГПЧЕ – Видин: При такива ниски заплати, които бизнесът дава, няма как да задържим младите във Видин

Необходима е истинска стратегия за това как ще се развива образованието в област Видин, заяви Любомир Георгиев, директор на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Той подчерта, че е съгласен, че трябва средното образование да подготвя кадри в различните професии, но само за професии, които наистина са необходими на бизнеса в област Видин и със сигурност не такива, за чието придобиване е достатъчно завършването на един курс.
Георгиев коментира, че се въртим в омагьосан кръг. „Вкарваме 60% от учениците в професионални гимназии, обаче тези ученици не остават след завършване в града, те отиват във висши учебни заведения и не се връщат. Не можеш да ги спреш. А не можеш да ги спреш, защото тук бизнесът не дава добри заплати. При тази регионална диспропорция в доходите, която я има между нашата област и големите градове няма как младите да останат“, заяви директорът на ГПЧЕ, като допълни, че затова е необходимо да се проведе дискусия, в която обаче наистина участие да вземат представители на бизнеса и на местната власт във Видин и да се изработи истинска стратегия.
Любомир Георгиев заяви, че с други директори на езикови гимназии в страната са водили няколко пъти разговори с министъра на образованието. „На тези срещи той изрично подчерта, че съкращаването на паралелки трябва да става за сметка на средните училища, че не трябва да има повторения на профили в областните градове – слава богу, сега при нас се прие да няма чужди езици като профил в средните училища. Но се отива на там, че няма смисъл от средните училища: в един момент ще останат само професионални, профилирани, основни училища“, категоричен беше директорът на ГПЧЕ, като подчерта, че какво ще се случва в образованието е политика, зависеща от Общината и Общинския съвет.

На хоризонта се задават тежки решения

За да бъдат постигнати спуснатите от Министерство на образованието целеви стойности за област Видин – тоест 60% от всички ученици в гимназиален етап да се обучават в професионални паралелки, ще се наложи да бъдат взети тежки решения, призна началникът на РУО – Видин Веселка Асенова. „Съгласна съм, че трябва да се направи стратегия, която мисля, че ние имаме идея как трябва да се случи и сме почти обмислили какво трябва да се случи в училищата в област Видин“, посочи Асенова. Вероятно стратегията ще върви в посока някои от средните училища в община Видин да станат основни – това е първият вариант, обясни началникът на РУО – Видин. За да се постигне необходимият процент деца в професионалните паралелки ще е необходимо да се намалят профилираните паралелки в някои средни училища – това е следващият момент, допълни Веселка Асенова.
„Никога не съм била толкова притеснена, колкото съм тази година, от това какво ще се случи с държавния план-прием. Следващата година, когато говорим не за 700 деца, кандидатстващи след завършен седми клас, а за 600 деца, тогава ние ще намалим още профилираните паралелки. Исках да дойдат и кметовете на общини, исках да дойде и бизнесът, но виждате, че нещата отново са само в нашите ръце – за съжаление. Но със сигурност Министерството смята, че в община Видин средните училища, които имат по една паралелка след 7 клас, трябва да преминат към основни училища и по този начин ще има възможност децата да бъдат пренасочени към професионални и профилирани паралелки“, сподели началникът на РУО – Видин.
Веселка Асенова обясни, че в началото на януари ще бъде проведена среща с някои от училищата, с които вече от РУО са водили разговори. „Ако не достигнем до консенсус, ще бъде по начина, по който на никой няма да му хареса. Но трябва да постигнем това, което е държавната политика в образованието – и ще направим всичко възможно да я постигнем“, заяви в заключение началникът на РУО – Видин.

Профилирани v/s професионални училища

Така на работната среща стана ясно, че тепърва ще трябва да се търсят решения на проблемите във видинското образование, но тези решения няма да са никак лесни. И почти със сигурност ще доведат до напрежение в образователната система.
Разбира се, едва ли някой си поставя за цел да изправя едни училища срещу други. Факт е обаче, че при така създалата се ситуация е неизбежно да възникнат търкания между директорите на професионални и на профилирани училища. Просто защото при сегашния модел на финансиране на училищата – на брой ученици, стремежът на всеки директор е да привлече възможно най-много ученици, за да разполага училището с достатъчно голям бюджет и да функционира нормално. Така – независимо дали това е търсен ефект, или не – в области като Видин, където учениците намаляват и борбата за всяко едно дете е буквално въпрос на оцеляване, Министерството, спускайки подобни правила за приема, на практика изправя едни срещу други директорите на професионални и профилирани гимназии.
В началото на следващата година ще бъде проведена още една работна среща, на която окончателно от РУО – Видин ще представят своите предложения за брой паралелки и профили или професии във всяко училище. Съгласно утвърдения график, до 6 януари директорите на училища трябва да направят своите предложения за нови професии. До 15 януари директорите на училища трябва да представят на началника на РУО мотивирани предложения относно броя на паралелките, броя на учениците и профилите и специалностите от професии, след което до 1 март началникът на РУО ще представи на министъра на образованието и науката обобщеното предложение за държавния план-прием в област Видин.
НИЕ