Задържаните за грабежа от дядо в Макреш остават в ареста

Сподели: 

Днес (26 октомври) състав от Окръжен съд – Видин взе мяркa за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на четиримата апаши, обвинени в извършване на грабеж от възрастен мъж в село Макреш. Производството по делото е образувано по искане на Окръжна прокуратура – Видин за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по досъдебно производство за това, че на 23.10.2023 г. за времето от 20,00 часа до 22,00 часа в с. Макреш, при условията на опасен рецидив, четиримата отнели чужди движими вещи - сумата от около 19 000 лева и 1 мобилен телефон от владението на 85-годишния Н. М. Н., като употребили за това сила чрез притискане на гърло и заключване на стареца в стая. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години. 

След като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, докладчикът по делото – съдия Валя Младенова, прие, че съществува обосновано предположение, че лицата са извършили деянието, в което са обвинени и има реална опасност, същите да се укрият или да извършат друго престъпление, и прецени, че единствената подходяща мярка за неотклонение спрямо обвиняемите е „задържане под стража“.  

Определението подлежи на незабавно изпълнение.

Постановеният съдебен акт може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд - София в тридневен срок от днес. 
В случай на жалба и/или протест Окръжен съд-Видин насрочва делото пред Софийски Апелативен съд на 07.11.2023 г. от 10:00 часа, за която дата страните са уведомени в днешното съдебно заседание.