Задържаха голямо количество цигари на Дунав мост 2

Сподели: 

Два опита за незаконен пренос на цигари с български акцизен бандерол са установили митничари на в района на Дунав мост при Видин – Калафат. Това съобщиха от Агенция „Митници“.

Най-голямото количество цигари – 245 000 къса (12 260 кутии), митническите инспектори откриват в кашони с популярен вид бисквити, превозвани от товарен автомобил с направление от България за Белгия и Холандия. На 26 май в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат митническите служители спират за проверка превозното средство, пътуващо с групажна стока. Автомобилът е съпроводен до митническия терминал за сканиране с мобилна рентгенова система. При анализа на изображението митническите инспектори установяват нетипични плътности и, след разтоварване на две палета с бисквити, откриват недекларираните акцизни стоки – цигари с български акцизен бандерол. Водачът на автомобила заявява, че цигарите не са негови, а са натоварени в склад на спедиция. В хода на проверката митническите служители установяват, че бисквитите са с изтекъл срок на годност и в недобър търговски вид, поради което може да се предположи, че са превозвани не като реална доставка, а само за камуфлаж на цигарите. Тютюневите изделия са задържани, като предстои установяване на изпращача на пратката с цел съставяне на акт за установяване на административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

Отново в района на Дунав мост 2, на 25 май 2024 г. митническите служители откриват 28 760 къса (1 438 кутии) цигари с български акцизен бандерол, укрити в палетата с боза и безалкохолни напитки на товарен автомобил. Тютюневите изделия са разкрити след сканиране с мобилна рентгенова система на товарната композиция, пътуваща от България за Германия. Водачът заявява, че сам е закупил цигарите от магазин и ги е поставил в автомобила. Недекларираните стоки са задържани и за случая е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Снимка: Агенция "Митници"