Започват събитията за 130-годишнината на видинския драматичен театър – първият, построен в България

Сподели: 

Концерт-спектакъл на 23 септември ще сложи началото на програмата, с която ще бъде отбелязана значимата годишнина. Това беше съобщено днес на съвместна пресконференция на кмета на Общината д-р Цветан Ценков и директора на ДТ „Владимир Трандафилов“ Дейвид Славчев. „В края на тази година се навършват 130 години от построяването на първата театрална сграда в България. Театърът и културата са духовността на един народ и са неизменна част от бъдещето на една държава“, заяви кметът на Видин. Той изрази надежда, че събитията, които ще бъдат организирани през следващия месец, ще допринесат видинският театър да затвърди своята позиция като престижна институция не само на местно и регионално, но и на национално ниво.

Дейвид Славчев подчерта, че няма театър в нашата страна, който да е на толкова години: „Има място за гордост – и то не само местна гордост, мисля, че това е празник не само за Видин, а и за цяла България“. Той представи програмата, която екипът на театъра, със съдействието на Община Видин, са подготвили за отбелязване на празника. В концерт-спектакъла на 23 септември, който ще започне от 19:00 ч., на сцената на театъра ще видим Симфониета – Видин, Ансамбъл „Дунав“ и още много други участници. 

Кметът на Видин допълни, че за официалното откриване на честванията са поканени министърът на културата проф. Велислав Минеков, заместник-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева, ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ проф. д-р Станислав Семерджиев, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. „Трябва повече българи да знаят, че първият построен театър в България е в старопрестолния Видин. Усилията на Общината са насочени към това нашият град да се върне на картата на България като културен, а също и като икономически център“, каза д-р Ценков. Той допълни, че идеята на ръководството на Общината е видинският театър да върне статута си на държавен и ще бъде направено всичко възможно това да се случи.

Директорът на театъра използва случая, за да благодари на хората, помогнали в кампанията за набиране на средства за поставяне на надпис на сградата. До 23 септември на фасадата на първата построена в България театрална сграда вече ще пише „Драматичен театър“. „С помощта на Община Видин, в лицето на кмета д-р Ценков, на областния управител, на редица фирми в града ще се справим успешно, за което им благодаря“, сподели Славчев. Община Видин ще помогне и за поставянето на табела, която да информира туристите и гостите на нашия град за значимостта на сградата, която е паметник на културата от местно значение.

Представени бяха и останалите събития в програмата:

2.10.2021 г., 11:30 ч. – футболен мач артисти срещу журналисти в Спортна зала „Фестивална“; 

6.10.2021 г., 19:00 ч. – „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш, представление на Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, сцената на театъра;

8.10.2021 г., 19:00 ч. – „Само за мъже“ от Дарио Фо, представление на Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, сцена на театъра;

12.10.2021 г. – Концерт на Градски духов оркестър, пред сградата на Драматичен театър – Видин;

18.10.2021 г. – Конкурс за детска рисунка на тема „Видинският театър“, фоайе на Драматичен театър – Видин;

19.10.2021 г., 19:00 ч. – Вечер на руската музика - концерт на Симфониета – Видин и Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, сцена на театъра;

21.10.2021 г., 19:00 ч. – концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“, сцена на театъра;

22.10.2021 г., 19:00 ч. – „Ирония на съдбата“, представление на Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, сцена на театъра.

В заключение д-р Ценков отбеляза, че вероятно ще има много спекулации, че се организират концерти и представления в епидемична обстановка. Кметът коментира още, че няма как с рестриктивни мерки да се постигне желаният ефект и призова всеки човек да прояви отговорност към собственото си здраве. „Хубаво е организацията, която я има на много места в страната, да бъде създадена и при нас – посетителите на театрални представления, концерти и др., да бъдат със сертификати, че са преболедували коронавирус или са ваксинирани, или да са с отрицателни тестове (антигенен/ PCR), за да бъдат всичките ни съграждани спокойни, когато посещават тези събития“, каза видинският кмет.

 

Общинска пресслужба