Започва цялостно озеленяване на жилищните квартали на Враца

Сподели: 

Всяка година в жилищните квартали на Враца ще бъдат засаждани по 1 000 нови дървета. След проведени срещи с ландшафтни архитекти е създадена концепция във всеки квартал да се засаждат определен вид растителни видове.

Първоначално насажденията ще се поддържат от екипи на БКС, като след това в рамките на проект, ще се изградят и поливни системи, заяви кметът Калин Каменов в рамките на пресконференция. Успоредно със залесяването в града ще се осигуряват и допълнителни паркоместа в предблоковите пространства. Освен залесяването, ще продължи поддържането на съществуващите растителни видове. Сред дървесните видове, които ще бъдат засадени са – липа, див рожков, японска вишна, жълта акация, индийски люляк, офика, розов кестен, албиция, бадем, японска дюля, розова акция, магнолия и люляк, допълни Каменов.

Първата инициатива в рамките на кампанията “Зелена Враца” стартира на 16 март /събота/ в четири района – бул. „Крайречен“, ж.к. „Сениче“, „Дъбника“ и „Металург“, като поетапно ще бъдат обхванати и останалите жилищни квартали на Враца. Началният час е в 09:30 часа, а сборните пунктове са: за бул. „Крайречен“ – в района на Табашкия мост, за ж.к. „Дъбника“ – паркинга на РБО, за ж.к. „Сениче“ – в района на изкуственото футболно игрище, а за „Металург“ – в района между ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Дико Илиев“. В следващите дни екипите на БКС ще подготвят терените за залесяване, а в деня на инициативата за всички желаещи граждани ще бъдат осигурени ръкавици и необходимите инструменти. Осигурените растителни видове за първия етап са дарение.