Започна прием на номинации за конкурса „Дърво с корен“

Сподели: 

За дванадесета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ обявява набирането на предложения за „Дърво с корен” – конкурсът, с който не търси най-старото, най-високото или най-китното дърво, а онова, което се е запечатало в сърцата и умовете на хората. От неправителствената организация призовават, ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи, приятели или цялата ви общност и населено място, да разкажете неговата история: защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило неизличим спомен в душата ви, коя незабравима случка с него винаги извиква усмивка на лицето ви.
Дървото победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината” и също така, като награда, ще бъде посетено от арбористи, които ще направят оглед и дадат препоръки за подобряване на състоянието му.
Както и досега, измежду всички постъпили предложения ще бъдат отличени дървета и в две допълнителни категории:

  • „Млад природолюбител” – за истории на дървета, които са засадени от или за които се грижат деца и юноши на възраст от 6 до 16 години.
  • „Вековните дървета говорят“ – за вековни дървета, които са свързани с исторически събития, значими личности или местни предания; които са се превърнали в символ и пазител на дадено населено място; които са важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек; които таят в клоните си скъп спомен за отминала случка; които са толкова забележителни, почитани и обичани, че заслужават нашето признание.

Как да включите вашето дърво в конкурса
Разкажете неговата история и защо е важно за вас, направете поне 3 снимки, на които да се вижда в общ план, и ги изпратете на tree@bepf-bg.org до 5 декември 2021 г. Предложението ви трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с вас.
Конкурсът е отворен за участие към всички и приема номинации за дървета от цялата страна. Дори да сте участвали с вашето любимо дърво в миналогодишни издания, но то не е спечелило, опитайте отново тази година.
Всички предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи участника в категорията „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”. Изборът на победителите ще се извърши чрез онлайн гласуване от обществеността, което ще протече от 15 декември 2021 г. до 14 януари 2022 г.
Пълните условия за участие в конкурса са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ в раздела „Дърво с корен“.
Любопитните истории на всички постъпващи номинации може да следите на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“, където те ще се публикуват текущо