Започна традиционната акция „Зима“

Засилените проверки на пътните полицаи ще продължат до 30 ноември
Сподели: 

От днес (1 ноември) започва традиционната акция „Зима“, провеждана от Министерство на вътрешните работи. Засилените проверки на пътните полицаи ще продължат до 30 ноември. „Целта на акцията е плавно да промени поведението на участниците в движението по отношение на атмосферните условия, на пътната настилка, на превозните средства“, заяви на брифинг на 29 октомври началникът на Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Видин главен инспектор Владимир Герасимов. Той обясни, че акцията ще бъде разделена на три етапа – първият (1- 10 ноември) ще се фокусира върху изискванията за безопасно пътно превозно средство при зимни условия; вторият (11 – 20 ноември) ще се съсредоточи върху поведението на пешеходци, пътници и водачи; през третия етап (21 – 30 ноември) ще бъде обърнато специално внимание на безопасното шофиране през зимата, съобщи главен инспектор Герасимов.
В рамките на акция „Зима“ пътните полицаи ще следят за изправността на автомобилите – осветителна уредба, чистачки, гуми. „Всички знаем, че с понижение на температурите се променя сцеплението между гумите на автомобила и асфалтовата настилка – при ниски температури е задължително автомобилът да е оборудван със зимни гуми или с гуми, подходящи за зимни условия, тоест всесезонни, но с грайфер минимум 4 мм“, подчерта началникът на Сектор „Пътна полиция“ – Видин, като напомни, че по закон от 15 ноември до 1 март всички превозни средства трябва да са със зимни гуми.
Той допълни, че ще бъде обърнато внимание и на хората, които се движат с велосипеди, което е особено рисково през есенно-зимния сезон заради лошите атмосферни условия и намалената в следствие на мъгла и дъжд видимост. „Нашата задача е да предотвратим това участниците в движението с каруци, с велосипеди да станат жертви на пътнотранспортни произшествия“, заяви главен инспектор Герасимов. Той съобщи още, че ще бъдат проведени срещи със съответните органи, отговорни за поддържането на пътищата и привеждането им във вид, подходящ за нормалното им използване при зимни условия. Ще се обърне внимание на тежкотоварния трафик, който във Видинска област е изключително натоварен.
От началото на годината в област Видин има пет жертви на пътнотранспортни произшествия, ранените са по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“.
Той отправи призив към младите водачи да не дрифтират със своите автомобили, за да не се случи и във Видин трагедия подобна на тази в Стара Загора. „Това е много опасно и застрашава освен живота на водача и животите на други хора. Сигналите, които се подават от граждани, са много малко и трудно се установяват този вид нарушения. Но все пак имаме информация, че се правят подобни нарушения и трябва да е ясно на младежите, че това е много опасно престъпление“, подчерта началникът на Сектор „Пътна полиция“ – Видин.

За какво ще следят пътните полицаи през трите етапа на акция „Зима?
От 01 до 10 ноември 2021 г. – кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.
Контролът ще бъде насочен към:
- спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;
- недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване;
- недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;
- недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години;
- недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки;
От 11 до 20 ноември 2021 г. - кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“.
Контролът на пътна полиция ще бъде насочена към:
- спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение.
- специално внимание ще се обръща на пешеходците, в тъмната част на денонощието /при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци/, движещи се неправилно особено извън населени места.
- по отношение гарантиране безопасността на пешеходците в т.ч. на организираните групи /деца, възрастни, хора със специални потребности/;
-пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП,както и към такива, които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. При констатиране на неизползване на обезопасителни колани /системи/каски от пътници отношение ще се взема спрямо тях /Само когато са навършили 16 години/ и във всички случаи спрямо водачите в съответствие със законовите разпоредби.
-недопускане отнемането на предимството на пешеходците от страна на водачите на ППС.
От 21 – 30 ноември 2021 г. е планирана кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

НИЕ