За и против коледната украса на площад „Бдинци“

Сподели: 

Разполагането на коледни светлини на площад „Бдинци“ за втора година стана повод за задочен спор. В центъра му е въпросът дали украсата по някакъв начин осквернява паметника, издигащ се на централния площад. Повод бе разпространена до медиите позиция от общински съветници от групата на „Справедливост за Видин“ и членове на БСП – Видин. Не закъсня и позиция от страна на Община Видин. Пибликуваме позициите и на двете страни.

Общински съветници от Справедливост за Видин и Членове на БСП – Видин: Осквернява се един от най-съкровени символи на Видин
„За втора поредна година паметникът „Победен щурм“, посветен на войните от 3-ти пехотен Бдински полк и на всички доброволци паднали по време на Балканската и Първата световна войни за националното обединение на България, се превръща в постамент за аранжиране на новогодишна украса с не особено естетичен вид в гр. Видин. Искаме да Ви напомним, че този паметник е символична костница за над 2430 български чеда /210 офицери, 172 подофицери и 2154 войници/ и е издигнат от признателните потомци в знак на скръбта и преклонението пред саможертвата им.
Подобно незачитане и оскверняване на един от най-съкровените символи на Видин и на завета на онези, които увековечиха техният подвиг и пролятата им кръв за Отечеството са недопустими и осъдителни.
Моля, предприемете необходимите действия за преустановяване на действията по поругаване на видинската светиня. Да съхраним покоя над душите на погиналите за свободата и независимостта ни синове на Родината! Да бъдем достойни за чутовното им дело! Да запазим честта на двухилядолетния Видин и неговите граждани.
Общински съветници от Справедливост за Видин и членове на БСП Видин

Община Видин: Манипулирането на идеята за смисъла на коледната украса е недостойно
„Община Видин се обръща към всички жители по повод поредните нападки на група наши съграждани относно коледната украса на площад „Бдинци“ и фалшивата им загриженост, че по този начин паметникът на воинската слава, който се намира там, ще бъде поруган. Непрекъснатите атаки и злостни коментари от страна на тези наши съграждани, които по всякакъв повод демонстрират, че „обичат“ Видин, само рушат авторитета на града ни.
Поставянето на коледната украса на паметника на Бдинци е решено след консултации с представители на Българската православна църква и с водещи български историци.
Коледа е най-големият и най-светлият празник в християнския свят. Коледната звезда, която ще засияе над паметника е символ както на раждането на новия живот, на новото начало, така и на живата памет за подвига на геройски загиналите ни предци, благодарение на които изграждаме нашето настояще.
Манипулирането на идеята за смисъла на коледната украса е недостойно, уронва престижа на старопрестолния ни град и опорочава усилията на Община Видин да бъде създаден истински коледен дух, за да могат жителите да посрещнат с настроение и надежда светлите християнски празници“.