За поредна година Монтана кани млади фоклорни таланти на конкурс

Сподели: 

Монтана кани млади таланти да се надпяват, надсвирват и надиграват в шестнадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Той ще се проведе на 18 и 19 май в областния град. Творческото състезание се организира от Общински младежки дом – Монтана,  в партньорство със сдружение „Младежки порив за бъдещето” и Школа по български народни танци „Стоянови”. Разделите, в които ще се състезават участниците, са “Народно пеене”, “Хореография”, “Инструменталисти” и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор”. Важно изискване към тях във всички раздели е едно от изпълненията им задължително да е песен, танц или инструментална пиеса от Северозападна България и Северняшка фолклорна област. 

Подробна информация - статут, заявки и приложения може да получите като се свържете с организаторите на имейли: napevi_severozapad@abv.bg, omd_montana@abv.bg или на телефони: 096/305 103 и 306 755; за раздел „Народно пеене” и „Инструменталисти”: 0889 00 44 13 – Асен Асенов; за раздел „Хореография” и „Фолклорни ансамбли”: 0877 88 03 85 – Стоян Стоянов. Фолклорният конкурс „Напеви от Северозапада” е форум за изява на деца от 4 до 19 години, както и за студенти в музикални специалности на възраст от 19 до 30 години. Заявки за участие се приемат най-късно до 24 април 2024 година на имейла на конкурса: napevi_severozapad@abv.bg или на пощенския адрес на Младежкия дом : 3400 Монтана, бул. “Трети март” 98. 

Специален раздел е обособен за българчетата от чужбина. Те могат да се включат във Видеоконкурс за народни песни и хореография, като изпратят любителски видео клип на своя песен или танц до 10 май. Така ще имат възможност да се съревновават за атрактивните награди, осигурени от организаторите.

Шестнадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” ще се проведе под патронажа на кмета на община Монтана Златко Живков и с подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.