За пръв път в Монтана на Йордановден се изви мъжко хоро

Сподели: 

50 души влязоха във водите на Огоста в Монтана в опит да спасят Богоявленския кръст. Пръв до светинята стигна 30-годишният Адриан Илиев. Младият мъж, който е баща на две деца, е от Монтана, но участва за първи път в Богоявленския ритуал в родния град. По традиция късметлията отправи и своето пожелание – здрава и мирна година. Той си пожела още хората да са по-малко завистливи и по-смели, за да следват мечтите си.

Години наред в Монтана ритуалът се изпълняваше на езерото Монтанензиум. Тази година обаче Богоявленският кръст беше хвърлен във водите на река Огоста. За пръв път се изви и мъжо хоро – инициативата бе на сдружение „Ново начало БГ 2020“ и танцов състав „Радост“, а идеята бе подкрепена и от Община Монтана след съгласуване с Видинската митрополия. Имаше и дрескод – народна носия или облекло с елемент от народна носия.

На брега на реката се събраха стотици жители на Монтана. Преди водосвета, отслужен от протосингела на Видинската митрополия архимандрит Антим, край водата се изви хоро, на което се хванаха млади и стари. Доайенът беше 82-годишният дядо Тодор Павлов от Бели мел, облечен с автентична 100-годишна носия.