За развитие на туризма и намаляване на безработицата приоритетно ще работи новият кмет на Чупрене

Сподели: 

„През предизборната кампания проведохме срещи във всички населени места в община Чупрене и хората споделяха какво искат, а то е малко – искат лекар, зъболекар, дърва, хляб, изчистени пътища през зимата, транспорт. Ще се съобразим с желанията на хората“. Това заяви кметът на община Чупрене Анжело Добричов.

На 13 ноември, ден след като положи клетва и официално встъпи в длъжност, кметът на Чупрене представи и основните приоритети, по които ще работи през предстоящия мандат. Това стана на пресконференция в пресклуба на БТА във Видин, в която участие взе и Илиян Тонин, председател на общинската организация на ГЕРБ в Чупрене и общински съветник в Общински съвет – Чупрене през настоящия мандат.

„Бил съм кмет на Горни Лом, но е съвсем различно да си кмет на община и ще трябва малко време за навлизане в материята. Има доста трудности, с които трябва да се справяме“, посочи кметът на Чупрене. „Предшественикът ми Ваньо Костин много вдигна летвата – общината ни изглежда много добре откъм инфраструктура, откъм сгради… Оттук нататък ние трябва да надграждаме. Но поради това, че собствените приходи намаляват, ще трябва да търсим инвеститори и други външни източници на средства, за да продължи Чупрене да се развива“, допълни Анжело Добричов.

Кметът на Чупрене съобщи, че се е получил малък катаклизъм във връзка със снабдяването на населението с дърва. Причината е, че след като се оказало че разкритото преди година общинско горско предприятия не генерира очакваните печалби, а работи на загуба, се наложило да се тръгне към закриването му – този процес на преструктуриране обаче довел до известно забавяне при снабдяването на населението с дърва. Добричов допълни, че друг въпрос, който стои на дневен ред е недостатъчната техника за поддържане на пътищата през зимния сезон. Приоритет за новия кмет ще е и осигуряването на повече работни места по програми за временна заетост.

Най-големият проблем е обезлюдяването на община Чупрене и високата безработица, отбеляза Илиян Тонин. „Нашата идея е да се опитаме да намерим инвеститори, които да се насочат към общината, за да можем да задържим малкото останали хора и, дай боже, да се върнат част от младите, за да можем да оживим нашия край“, посочи Тонин. Той отбеляза, че има интерес към разкриване на малки дърводобивни и дървопреработвателни предприятия и ако това се осъществи, ще се създадат възможности за заетост за жителите на общината. Илиян Тонин допълни, че друга сфери, в която има потенциал за привличане на инвестиции, е туризмът – например да бъдат създадени къщи за гости и друга туристическа инфраструктура.

„Трябва да използваме ресурса, с който разполагаме като балканска община, която може да развива екотуризъм – имаме ресурс, който не е използван в годините и ще наблегнем на това“, коментира на свой ред Анжело Добричов. В отговор на журналистически въпрос, той обясни, че тепърва ще се запознава с проекта за изграждане на ски зона на Миджур. „Като общински съветници гласувахме на два пъти отпускане на пари за първоначално проучване и за идеен проект, но нещата се движеха еднолично от предишния кмет Ваньо Костин и затова още не знам на какъв етап е проектът. Би било добре да се случи това нещо, но е много трудно. Изготвянето на документите е по-лесното, но след това за самото изграждане на ски зоната инвестицията ще е много сериозна и ще трябва да се работи сериозно по въпроса“, каза Добричов.

НИЕ